Experten: ”Vanligare att lärare smittar elever än tvärt om”
Coronaviruset
Den främsta smittkällan i skolan är andra lärare. Det säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund – som i sitt arbete nästan helt övergått till att syssla med covid.
– Eventuellt smittar lärare elever, men i extremt få fall smittar elever lärare, säger han.
Innan covid-pandemin handlade smittskyddsarbetet i skolan om magsjukor, något enstaka fall av tbc eller hepatit. Nu har covid blivit nästan ett heltidsarbete för Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska i region Uppsala.
LÄSTIPS: TEGNELL: ”SNAR ÅTERGÅNG TILL VANLIG GRUNDSKOLA”
– Det vi ser är att lärare smittar lärare. Eventuellt smittar lärare elever. Men i extremt få fall smittar elever lärare. Man ser att vi har enstaka fall av konstaterad smitta i en klass, medan man kan ha flera smittade lärare på samma skola, säger Johan Hedlund.
Vad ligger bakom den slutsatsen?
– Vi utgår från de fall som rapporteras. Och att barn och unga är mindre smittsamma har man har sett i studier som har gjorts, inom regionen i studien ”Crush Covid” och i andra studier som har gjorts i Sverige och världen. Det finns inga tydliga tecken på att barn sprider smitta mer än vuxna. Tvärtom. Vi kan jämföra med hur det ser ut i vården, där man har haft smitta bland personalen, inte bland patienterna, säger han.
Boven kan vara fikapausen.
– Man har personalrummet, sin lugna plats, där man kan slappna av en stund och umgås med arbetskamrater. Och där tänker man inte på smittan på samma sätt. Framförallt inte i början av pandemin, säger Johan Hedlund.
Lärare smittar lärare. Eventuellt smittar lärare elever. Men i extremt få fall smittar elever lärare.
Hur vet man vem som smittat vem?
– Det är inte så viktigt, i och med att vi har en samhällsspridning och den finns överallt. Vi tittar inte på att vem som har smittat vem, vi vill sätta in åtgärder för att smittan inte ska spridas vidare, säger Johan Hedlund.
I början av pandemin blev smittskyddet i Uppsala inkopplat när det dök upp fall i skolor. Då kontaktade smittskydd vårdnadshavare i den klass där det fanns en smittad elev. Nu är det vårdnadshavare som får informera skolan.
LÄSTIPS: DÄRFÖR HÅLLER SKOLAN ÖPPET
Men skolmiljön i Uppsala har inte varit någon utbredd smitthärd, ur ett samhällsperspektiv.
Många lärare sjuka
– Vi har inte haft stor smittspridning i skolor, det har inte varit många fall i samma klass, utan enskilda fall i flera olika klasser. Men det har varit mycket i lärarkollegiet och det har varit svårt att bedriva undervisning, eftersom det saknas lärare, säger han.
Hans uppdrag är att skydda samhället från smittsamma sjukdomar, och se till att så få som möjligt blir drabbade. I arbetet ingår omvärldsbevakning – både av det som händer i grannregionerna och i världssamhället.
LÄSTIPS: RISKYRKEN COVID-KOLLAS
– Det är en stor del rådgivning och undervisning. Många jobbar med smittspårning i samhället, på olika nivåer. Men det är smittskyddet som samordnar allt, säger Johan Hedlund.
Så blir lärarrummet mer covid-säkert
- Inför begränsningar för hur många som får vara på plats. Riktlinjen för handeln, att det behövs tio kvadratmeter per person är ett mått man kan sträva efter. Det innebär ett avstånd på ungefär tre meter mellan kollegor.
- Klumpa inte ihop er. Reglerna får ingen effekt om alla sitter i klunga, även om rummet är stort och luftigt.
- Håll möten på distans.
- Det går bra att spola upp ett glas vatten ur kranen, eller använda mikrovågsugnen. Men tvätta och eventuellt sprita händerna innan och efteråt.
- Munskydd har liten effekt, de är främst till för att skydda omgivningen. Medicinska andningsmasker hindrar virus från att nå användaren, ”Men jag tycker inte att man ska använda sådana heller. Munskydd kan ha en liten effekt som en absolut sista åtgärd, när man inte kan upprätthålla alla andra restriktioner.”
Källa: Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska i region Uppsala.
LÄS ÄVEN
Wiman: Skolan under corona är lite high chaparall