Covid-tester: 1 200 kronor placerar dig i grupp 1

Läraren.se:s reporter Emma Olsson testade testningen – det går att köpa sig en förstaklassbiljett till covid 19-topsningen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Regeringens löfte om 100 000 covid-tester i veckan uppfylls inte. Fortfarande är det närmast omöjligt för andra än vårdpersonal och svårt sjuka att testa sig. Om man inte betalar.
Läraren.se:s Emma Olsson köpte sig genom nålsögat.

1 200 kronor. Så mycket kostar det att få reda på om den långdragna hostan, hesheten och trycket över bröstet är covid-19 eller bara en vårförkylning som vägrar släppa taget.

Genom landstinget är det omöjligt.

Regeringen kräver 100 000 tester i veckan av regionerna. Hittills har de lyckats nå upp till en tredjedel. Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens under måndagen lyckas varken statsepidemiologen Anders Tegnell, Socialstyrelsen eller MSB förklara vad som är så svårt, egentligen.

Länge räknades lärare och förskollärare som grupp 3 i prioriteringslistan. De som ska testas nu under den stora provtagningsoffensiven. Men den 19 maj vände MSB på en femöring.

Läs också: Harriet Wallberg: Därför dröjer covid-testerna för lärargrupper

Skolan ska vara öppen för att vård- och omsorgspersonal ska kunna sköta sina jobb. Men lärare och förskollärare som känner av symptom, även lätta symptom, har varit tvungna att vänta.
Om de inte betalar. 

Vid ett besök i början av maj på en närakut på Södermalm i Stockholm är läkaren generös med infektionsprov (för bakterier, stick i fingret) och EKG (utesluter hjärtsjukdom).
Hjärtats dubbelkurva lämnar inget att anmärka. Syresättningen är god. Ingen blodpropp, ingen blodförgiftning. Symptomen rimmar med covid, säger läkaren.

Men inget test. ”Du går och står ju”.

En man i visir hämtar min legitimation med en tång.

Jag parkerar lånebilen på en vändplan utanför Älvsjömässan i södra Stockholm två veckor senare. Att swisha 1 200 kronor till en privat läkare för dig genom nålsögat och ger dig en tid för test på en parkeringsplats – vilket DN har skrivit om. Det finns hur många lediga tider som helst att välja på.

En man i visir hämtar min legitimation med en tång. Han lämnar över en påse med en broschyr, tre tops och ett provrör genom bilrutan.

Jag är helt ensam på parkeringen.  

Det är ovant att provta sig själv. Topsa svalg, näsa, spott. Kväljas, nysa. Resultatet vispas ned i ett provrör, som lämnas tillbaka till mannen med visiret. Så lyder receptet för snabbt tillagad visshet.

Det är fortfarande tomt på parkeringen.