Jaara Åstrand efter gymnasieöppningen: ”Se över resurserna”
Coronaviruset Gymnasieskolan kan öppna om två veckor – det står klart efter fredagens presskonferens med statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström.
Regeringen öppnar portarna för gymnasie-, vuxenskola och lärosäten till hösten – så länge vuxen-, högskola och universitet följer rekommendationerna om folksamlingar och avstånd.
– När vi fattade beslutet i mars visste vi att det var små risker för små barn, nu vet vi att det är små risker för ungdomar upp till 19 års ålder. Därmed blir det möjligt att öppna gymnasieskolan för närundervisning, säger utbildningsminister Anna Ekström, till Läraren.se.
Statsminister Stefan Löfven hyllade lärarna under fredagens presskonferens.
– Den här omställningen har lärare och elever klarat bra. Men det är glädjande i dag att kunna meddela att skolorna kommer att kunna återgå till ordinarie verksamhet, säger Stefan Löfven.
Anna Ekström, är det något ni kunde gjort annorlunda?
– Jag har hela tiden under perioden sett till att besluten som fattas bygger på den kunskapsgrund som finns. Men det här är ett nytt virus och vi lär oss hela tiden mer, säger hon.
Anna Ekström, utbildningsminister passar på att tacka lärarna.
– Jag vet hur mycket eleverna har längtat efter sina lärare och hur mycket lärare har längtat efter sina elever. Det är med stor stolthet vi ska se hur svensk skola fungerat under en pandemi, säger hon.
Men hon påpekar samtidigt att gymnasieskolan kan övergå till distansundervisning igen, om det skulle visa att smittspridningen ökar.
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, säger att studier visar att lärare, förskollärare och andra inom skola och barnomsorg inte smittats mer än andra.
– Vi vet att barn och unga upp till 19 utgör en liten andel av bekräftade fall och blir sällan sjuka. De smittar inte andra och det finns liten smittspridning i skolmiljö. Data visar heller inte på ökad utsatthet bland lärare och det är glädjande, säger han.
Beskedet välkomnas av Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet – som dock öppnar för att lärarna står för en större utmaning än andra år.
– Vi vet att vi har behov av resursförstärkningar, behoven kommer att vara större. Den här perioden har satt spår, både vad gäller kunskapstapp och sociala svårigheter. Vi behöver besked från regeringen om att vi får de resurser som behövs, säger hon.
Det finns också orosmoln.
– Dels för virusläget i höst, dels för situationen i grundskolan som hållit öppet, och där lärarna går på knäna av dubbelarbetet. Men också för de lärare som befinner sig i riskgrupp, säger hon.
Som Läraren.se skrivit, så gäller den förebyggande sjukpenningen fram till sista september – men inte längre.
Läraren.se fortsätter att söka socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.