Allt fler lärare sjuka – nu tvingas skolor stänga

Foto: Region Gävleborg/ Getty Images.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Smittspridningen är rekordhög och allt fler lärare blir sjuka. Nu tvingas skolor och förskolor att stänga.
– Har man symptom eller är konstaterat covid-smittad så stannar man hemma, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Under vecka 2 låg frånvaron bland lärare i Stockholm i snitt på hela 13 procent, jämfört med 6–7 procent ett normalår. Det drabbar många skolor och förskolor.

– Det är inte en fråga om, utan när, fler förskolor, fritidshem och skolor kommer tvingas stänga, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Aftonbladet.

En miljard extra

Många räknar nu med att frånvaron kommer att öka ytterligare, vilket drabbar många skolor och förskolor.

Samtidigt uppger så många som nio av tio lärare från hela landet att det är svårt att få tag i vikarier när ordinarie lärare blir sjuk, enligt Lärarförbundets statistik.

Nu kräver Lärarförbundet att regeringen går in med en miljard kronor extra till skolorna.

– Det beror inte bara på att det saknas vikarier, det saknas också resurser. Även där man vill och kan sätta in vikarier finns inte pengarna. En vikariegaranti på en miljard skulle garantera två ytterligare lärare per grundskola, och en lärare per förskola under en månad framåt, säger Johanna Jaara Åstrand till Aftonbladet.

”Lärarna måste orka”

På Solbergaskolan i Visby har rektor Kerstin Andersson anställt tre långtidsvikarier. De är på plats fram till sportlovet för att avlasta lärarna medan antalet konstaterat covid-smittade skjuter i höjden.

– Vi får se vad det blir för kostnader i slutändan. Men jag tänker att lärarna måste orka, säger Kerstin Andersson.

Av ett hundratal lärare är en fjärdedel borta, sjuka eller i karantän eller vabbar.

– Jag försöker hela tiden tänka framåt och trygga arbetsmiljön för personalen, säger hon.

På flera håll tvingas förskolor att stänga eller dra ner på verksamheten, eftersom stora delar av personalen är frånvarande, rapporterar Ekot.

– Vi tror ju att läget kommer förvärras kommande veckor och därför är det oerhört viktigt att göra risk- och konsekvensbedömningar av verksamheten och vidta de åtgärder man kan vidta. Finns det tillgång till vikarier, se rill att anställa dem redan nu och sortera och prioritera bort alla arbetsuppgifter som faktiskt inte är viktiga här och nu, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Sveriges radio.

Därför minskar spårningen

Samtidigt som smittan ökar, minskar smittspårningen i skolmiljö i hela landet.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att prioritera vård och omsorg, och det innebär att flera regioner drar ner på smittspårning i bland annat skolan.
Symptomfria elever kan gå till sina klasser, även om de umgåtts med smittade klasskompisar, förklarar Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg.

– Har man symptom eller är konstaterat smittad så ska man stanna man hemma. Med så stor smittspridning i samhället har smittspårningen minskat i betydelse, säger han.

Han säger att barn och unga ofta har milda eller inga symptom. Vilket gör att det finns en risk att covid-smittade ändå går till skolan. Utan provtagning är det svårt att förhindra.

– Det kan man inte veta. Men det är som för alla andra. När du handlar, träffar någon, då vet du inte heller om de är smittade, säger Shah Jalal.

Men han tycker ändå inte att lärare bör oroa sig för att gå till jobbet.

– Smittspridningen är hög överallt. Att smittspåra ger inte så mycket. Men får man symptom ska man självklart testa sig, säger han.

Ändå är det få regioner som rapporterar skolstängningar, annat än vissa klasser som tvingats gå hem.

Här är läget ansträngt

I Västra Götalandsregionen har antalet samtal från skolorna exploderat i takt med smittan, och eftersom det saknas möjlighet att smittspåra.

­– Det sker hemskickning av klasser men det är svårt att ge statistik när man är mitt uppe i ett så ansträngt läge – och många samtal står på tur, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.

Av de regioner som Läraren varit i kontakt med är det Värmland som fortfarande har möjlighet att testa symptomfria i skolan.

– Men det är inte alla elever som kan kopplas till smittspridning på skolan utan smittan kan även komma från hemmiljön, skriver smittskyddssjuksköterska Ann-Marie Gustavsson i ett mejlsvar.

LÄS ÄVEN:

Lärare om corona-kaoset: ”Har misskötts under hela pandemin”

Experterna: ”Därför ska skolorna vara öppna”

Trots rekordsmittan – därför är distans inte aktuellt

Smitta och spårning i din region

Västerbotten: ”Explosiv spridning” i hela samhället. Saknas kapacitet att testa asymptomatiska. Flera klasser har efter samråd med smittskydd stannat hemma 4-5 dagar under förra veckan.

Västernorrland: Tar in ytterligare personal för att kunna smittspåra i skolmiljö. Smitta bland både elver och personal. För närvarande är alla klasser på plats och skolorna öppna.

Kalmar: Mindre smittspårning, större krav på skolor och vårdnadshavare att informera om smitta. Ett antal enskilda klasser har hemundervisning.

Norrbotten: Svårt för smittspårningen att hinna med. För tillfället har inga klasser skickats hem i samråd med smittskydd, och skolorna är öppna.

Södermanland: Stor smittspridningen gör det svårt att hinna smittspåra, vilket påverkar smittspårningen.

Östergötland: Många är sjuka, både bland elever och personal. Fall av klustersmitta i skolmiljö. Smittspårning prioriteras inom vård och omsorg.

Region Örebro: Smittspridning på flera skolor.

Värmland: Misstänkta och bekräftade fall på många skolor. Smittspårningen fungerar.

Blekinge: Har inte möjlighet att svara för tillfället.

Skåne: Hög smittspridning i hela samhället. Elever/enheter får arbeta hemma när indikation finns för smittspridning, efter bedömning. 

Västmanland: Stor smittspridning bland elever och lärare, i alla stadier. Regionen har möjlighet att ta prover för spårning, men det saknas analysmöjligheter. Distansundervisning kan komma att bli aktuellt för enstaka skolor. Vårdnadshavare uppmanas att hämta barn tidigt för att undvika att många samlas på fritids.

Läraren.se har kontaktat samtliga regioner.