Så fördelas resten av skolmiljarden för pandemin
Stadsbidrag Den så kallade skolmiljarden ökas på med ytterligare 250 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att skapa förutsättningar för mer undervisningstid, bättre arbetsmiljö för elever och lärare och för att smittsäkra verksamheterna.
Medlen, 1,25 miljarder kronor, ska användas till insatser i både kommunala och enskilda verksamheter och fördelas proportionellt utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. De får användas för insatser i hela skolväsendet; förskolan, grund- och gymnasieskolan, samt vuxenutbildningen.
Lärarnas Riksförbund välkomnar att man lägger pengar på skolan. Men de menar att summan är för liten för att täcka upp de behov som pandemin har skapat, och att kontrollen över vart pengarna tar vägen i praktiken är för låg.
Svante Tideman
– Vi menar att alla pengar som kommer till skolan ska ut i verksamheten. De ska inte stanna på förvaltningen eller gå till att dra ner på kommunens egen ambitionsnivå. Här behöver huvudmännen inte visa någon motprestation utan pengarna kommer bara. Då blir det ännu lättare för dem att använda pengarna lite hur som helst, säger Svante Tideman, vice ordförande LR.
Förslaget klubbades i riksdagan den 16 juni och under torsdagen beslutar regeringen om en ändring i myndighetens regleringsbrev, vilket innebär att Skolverket nu kan fördela pengarna. Kommunerna behöver inte ansöka för att få del av medlen.
Vid sidan av en utökad skolmiljard ökas statsbidragen till lovskola och läxhjälp med 100 miljoner kronor. Totalt uppgår statsbidragen för lovskola och läxhjälp till närmare 800 miljoner kronor 2021.