Minst två smittade – då kan hela klassen testas för covid
Corona
I Örebro län ökar nu smittan bland barn och ungdomar. För att minska spridningen kommer därför hela klasser att rekommenderas testning vid två eller fler konstaterade fall i en klass.
– Jag tycker att det är bra att de kommer med det här nu, även om det borde ha gjorts redan tidigare, säger Pär Boström, ordförande för LR i Örebro.
Förra veckan upptäcktes 210 nya fall av covid-19 i Örebro län, varav en stor andel var barn och ungdomar i åldrarna 6–15 år, rapporterar Nerikes Allehanda.
Nu sätter regionen därför in flera åtgärder i hopp om att minska smittspridningen. Nästa vecka erbjuds en tillfällig drop in-mottagning för att högskolestudenter ska kunna vaccinera sig på campus och i grundskolorna kommer det ske en utvidgad testning.
– Så snart man har två eller flera konstaterade fall i en klass kommer hela klassen att rekommenderas testning, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen till Nerikes Allehanda.
I fall av endast en smittad i en klass kommer de som varit nära eleven att testas, oavsett om de uppvisat symtom eller inte.
– I skolmiljö är det extra viktigt att ha bra rutiner kring smittspårning och testning för att bryta smittspridningssituationer och hindra klustersmitta i den mån det är möjligt, säger Gunlög Rasmussen till Skolvärlden.
Pär Boström, ordförande för LR i Örebro.
För Pär Boström, ordförande för LR i Örebro, kom beskedet om testning som en blixt från klar himmel.
– Jag vet inget mer än det som står i tidningen och jag känner inte till att förvaltningen förskola och skola i Örebro har gått ut med någon information. Jag är också tveksam till om rektorerna har informerat personal på skolor omkring detta. Men jag tycker att det är bra att man kommer med det här nu, även om det är senfärdigt. Det borde ha gjorts redan tidigare, säger han.
Pär Boström ser på utvecklingen av smittspridningen med oro och är starkt kritisk till att det är upp till enskilda rektorer att tolka och upprätthålla de allmänna riktlinjerna.
– Rektorerna har ett för stort mandat i den här frågan. Många skolor gör det bra och om gymnasieskolorna har jag bara hört bra saker, men på vissa skolor i Örebro är det som om pandemin vore bortblåst. Vi får inte ens jobba på distans när eleverna inte är där, utan man ska sitta i fysiska möten med sina kollegor. Man skapar inte förutsättningar för vare sig möten eller arbete på distans, säger han.
LR i Örebro kommun har krävt gemensamma åtgärder, men Pär Boström säger att svaret de fått är att det är upp till varje skola och rektor vilka åtgärder som ska vidtas.
– Så kan man inte hantera en pandemi. Vi är inte nöjda från LR hur man skött det här i skolorna. Det finns en konstig osund inställning där man utsätter skolpersonalen för smittrisk.