Här delas coronatest ut på skolorna
Corona
Ett 50-tal testkit med bifogade instruktioner och följebrev levereras till samtliga 19 skolor och fylls sedan på utifrån behov. Enligt Petra Aronsson, chef på Guldvingens vårdcentral, kommer alla att tjäna på upplägget.
– Nu blir det en säker smittspårning, alla barn som är med i smittspårningskedjan får ett egentest med sig hem och föräldern behöver bara fylla i en lapp, provta barnet och droppa provet i vår brevlåda. Så jag tror att det är jättemycket vunnet både för oss i primärvården men också för skolan och arbetsmiljön där, säger hon till Nya Lidköpings-tidningen.
LR i Lidköping ställde sig omgående positivt till upplägget.
– Det innebär ingen stor arbetsuppgift, och personalen är positiv. Det går fortare att bli testad än att elevernas föräldrar ska beställa tid, och ibland få tid först en eller flera dagar senare. Även för personalen går det snabbare att testa sig på det här sättet, säger Ingela Kronlid.
Ingela Kronlid.
Vid sidan av sitt fackliga uppdrag är hon högstadielärare på Rudenschöldskolan. Så sent som i går anlände en låda testkit till skolan och i dag fick en av klasserna med sig coronatester hem, berättar hon.
– Läraren som håller dagens sista lektion kommer att få dela ut dem.
Sedan vecka 16 måste alla barn över sex år coronatestas om de utgör en del av smittspårningen. Tidigare fungerade den sisådär. Vissa tog aldrig provet samtidigt som trycket på vårdcentralerna blev hårt då många kom in och skulle testa sig inom en kort tidsrymd.
– Med testkitet kommer allt gå mycket fortare och bli mer effektivare. Vi har en väldigt hög smittspridning här nu. Lidköping har legat högt hela tiden men sifforna har ökat katastrofalt senaste dagarna.
Hur bedömer du smittsäkerheten på skolan du arbetar på?
– En skola är inte skapt för att hantera en pandemi. Hur man än beter sig blir det trångt i lokalerna.
På Rudenschöldskolan, som har närmare 500 elever och ett 50-tal anställda, har det bedrivits distansundervisning vid ett par tillfällen sedan pandemins utbrott. Veckan efter julhelgerna gällde distansundervisning för samtliga elever, därefter undervisning på distans varannan dag för sjunde- och åttondeklassare.
– Efter sportlovet blev det två veckor distansundervisning för samtliga igen. Sedan två veckor är alla på plats i skolan och man ser hur smittan sprider sig mer. Vi har tillgång till både munskydd och visir på skolan men det är få som använder det. En del har det på lektionstid, säger Ingela Kronlid och tillägger:
– Lärarna behöver bara vara här och hålla lektioner, i övrigt ska vi jobba hemifrån om vi har möjlighet.
Gustav Grunselius, coronasamordnare på barn och skola, är mycket nöjd med beslutet om samverkan mellan skolor och vårdcentraler. Förutom att vårdnadshavare slipper boka provtagning, snabbas testerna på vilket möjliggör bättre beslut kring olika åtgärder.
– Även de som är anställda hos oss har möjlighet att plocka med sig och genomföra testet genom det här systemet, det här underlättar även för dem.