Enklare vaccinering med mobila enheter utanför grundskolorna
Corona
Mobila vaccinationsenheter utanför skolorna. Kan det vara lösningen när barn över tolv år erbjuds vaccin mot covid-19?
– Jag ser olika lösningar framför mig. Det behöver inte bara vara att elevhälsan ordnar något i våra lokaler tillsammans med kommuner och regioner. Jag tror det kommer bli aktuellt med mobila vaccinationsenheter utanför skolorna också, säger ordförande Åsa Fahlén.
Regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut om att sänka vaccinationsgränsen till 12 år var ett glädjebesked för Lärarnas Riksförbund.
– Vi har ju kämpat för det här. Jag är extra glad för att både statsminister Stefan Lövfen och utbildningsminister Anna Ekström precis som vi på Lärarnas Riksförbund poängterade att samhället måste göra det här för barnens egen skull i första hand. Det är oerhört svårt att missa lång tid av undervisning i den åldern. Det är ett oerhört viktigt perspektiv, säger Åsa Fahlén.
Hur ser du på lärarnas roll när det gäller vaccinationerna?
– Det är faktiskt en svår fråga. Men min syn på det hela är att lärarna har ett ansvar att informera om vad som händer i samhället. Kommer samhället att erbjuda vaccin i grundskolorna, eller i anslutning till skolorna, så måste vi självklart informera om det så att det blir tydligt för både barn och föräldrar. Vi kan informera väldigt noggrant, men bör inte propagera i klassrummet, säger Åsa Fahlén.
Är informationen från skolan extra viktig i socioekonomiskt utsatta områden?
– Det är viktigt överallt, men det är ju ett samhällsproblem bland vuxna att informationen haft svårt att nå ut i socioekonomiskt utsatta områden. Så jag hoppas och tror att skolan kan göra en insats så att information når ut också via barnen när de erbjuds vaccin och det pratas om detta i skolan, säger Åsa Fahlén.
Planen är att barn över 12 år ska erbjudas vaccin efter höstlovet, i början på november. Hur ser du på det?
– Vi utgår från att lösningarna för detta kommer se lite olika ut i olika regioner och i olika områden. Men huvudsaken är att det görs och att en mycket positiv bieffekt, vid sidan om barnens bästa, blir att skolorna kommer kunna hålla öppet och att lärarna kan undervisa på plats i en säkrare miljö, säger Åsa Fahlén.