Covid-kraven: Så bör skolan smittsäkras inför vårterminen
Covid-19
Huvudmännen måste göra riskbedömningar och erbjuda en smittsäkrad arbetsmiljö när vårterminen börjar. Dessutom måste lärarna hamna långt fram i kön till den tredje vaccindosen, kräver Lärarnas Riksförbund.
– Den som känner extra oro bör ha möjlighet att undervisa från annan plats, säger andre vice ordförande Sara Svanlund.
Den ökade smittspridningen i samhället har fått till följd att ett tiotal svenska skolor stänger och återgår till distansundervisning. Skolorna som i olika utsträckning drabbats av smittade elever och personal ligger i Jämtland, Blekinge, Dalarna, Hudiksvall och Halmstad.
– Vi har haft (smitta i) någon klass varje dag skulle jag vilja säga. Det finns stor risk att det blir fler klasser där man ser en smittspridning där det finns behov av ytterligare provtagningar och ytterligare klasser som kanske behöver vara hemma i väntan på provsvar, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i region Blekinge, till SVT.
I Blekinge håller tre skolor stängt under fredagen och Wittesjö menar att huvudmannen bör överväga ett beslut om att tidigarelägga jullovet i regionen.
Om nuvarande läge fortsätter eller förvärras in på det nya året kräver Lärarnas Riksförbund att huvudmännen säkrar lärares och elevers arbetsmiljö inför vårterminen.
– Smittan ökar igen, men samtidigt kanske vi har slappnat av lite och återgått till gamla rutiner. Därför behövs en ny riskbedömning. Hur ser smittläget ut på vår skola? Vilket omtag behöver vi göra på verksamheten, vad behöver uppmärksammas och justeras? Vilka anpassningar krävs utifrån den plats vi befinner oss på geografiskt eller skolformsmässigt, säger andre vice ordförande Sara Svanlund som själv arbetar i Malmö där flera skolklasser skickats hem.
Hon framhåller det positiva i att Sverige i stort har kunnat hålla igång skolan utifrån tidigare gjorda riskbedömningar.
Hur går man tillväga för att skapa en smittsäker arbetsmiljö?
– Det handlar om att se över var vi har stora elevflöden och hur vi kan säkerställa att inte för många samlas, både gällande elever, personal och föräldrakontakter. Har något förändrats jämfört med tidigare? Har vi fått nya scheman och behöver de ändras? Det ska finnas handsprit, och den som vill ska ha tillgång till munskydd. Är man som lärare ändå orolig för sin arbetsmiljö och smittspridning kring en anser jag att arbetsgivaren ska tillhandahålla klassisk skyddsutrustning.
Ni förespråkar också möjligheten att få andra arbetsuppgifter?
– Målsättningen måste vara att hålla skolan öppen med undervisning. Om man är väldigt orolig bör det finnas andra möjligheter att utföra sitt arbete på annan plats eller för en kortare period ersättas av någon annan.
…och att lärare bör få förtur till en tredje dos när de medicinska riskgrupperna vaccinerats?
– Känner man oro för att det var länge sedan man fick sin senaste dos ska man kunna få en påfyllning snarast.
Kommer ni överväga förslag om distansundervisning om smittspridningen skulle öka kraftigt?
– I första hand vill vi ha närundervisning. Men det handlar om övriga delar av samhället också. Till exempel kollektivtrafiken, hur man tar sig till och från arbetet är en faktor som spelar in. Vi hoppas verkligen inte att få se en stor smittspridning igen. Både ur lärar- och elevperspektiv var det tufft med distansundervisning.