Agnes Wold: ”Därför är skolan inte någon särskild smittmiljö”

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Mer distansundervisning, inställda nationella prov och lektionssalar som tömts på elever och lärare. Effekterna av coronaviruset märks överallt på Sveriges skolor.

Landets alla skolverksamheter från gymnasieskolan och uppåt har sedan en tid tillbaka övergått till distansundervisning och i grundskolan ekar många klassrum tomma.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, har under coronakrisen blivit en av landets mest betydelsefulla röster i kampen mot viruset.

Trots det rådande coronakaoset i Skolsverige manar hon till lugn inom lärarkåren.

– Många lärare i förskolan och tidiga grundskolan pratar om att de skulle vara extra utsatta, det bygger på tron att barn är smittbomber. Det är de ju vid andra epidemier – kräksjuka, förkylning och influensa. Att barn oftare är sjuka än vuxna beror på att vuxna är totalt eller delvis immuna mot de flesta infektionssjukdomar, medan barnen inte har hunnit bygga upp immunitet än. Det gäller till exempel för influensan.

Men med coronaviruset gäller inte detta, menar hon.

– Ingen är immun, varken barn eller vuxna. Alltså är barn inte mer benägna att smittas och därmed bli sjuka och föra smittan vidare, än vuxna – tvärtom tyder alla erfarenheter av coronan på att barn blir ytterst lindrigt sjuka. Oftast inte alls. Om de smittar eller inte vet man inte, men det finns i alla fall ingen anledning att tro att de smittar mer än vuxna, säger Agnes Wold.

Människor är vana med att skolan är en smittsam miljö
Skolvärlden har tidigare belyst gymnasielärares ilska över att tvingas ta sig till arbetsplatsen för att distansundervisa på plats i skolan. I stället vädjar personalen om att få möjligheten att undervisa hemifrån.

Frågor kring skyddsutrustning och varför skolor inte inbegrips i förbudet mot folksamlingar på över 50 personer är också högaktuella bland lärare.

Från fackligt håll vill man att gymnasielärare ska få möjlighet att stanna hemma och distansundervisa för att bidra till att hindra smittspridningen. Hur ser du på det?

– Det kan jag inte uttala mig om, jag vet inte hur man organiserat sig på de olika skolorna och varför. Om man kan göra sitt arbete lika bra hemifrån och har all adekvat datorutrustning så får de ta den diskussionen med skolledningen.

För förskolelärare och lärare i de lägre årskurser i grundskolan är risken att bli smittad på arbetsplatsen väldigt liten, poängterar hon.

– Nu är barnen till och med friskare än vanligt, eftersom alla är så noga med hygienen och strikta med att inte lämna barnen om de är det minsta sjuka. De har till exempel ingen kräksjuka längre, ser man på kurvorna.

Agnes Wold betonar samtidigt att man ska komma ihåg att corona inte finns mer i skolans värld än i resten av samhället – utan förmodligen tvärtom.

– Man gör en felaktig analogi eftersom man är så van med att barn är smittpåsar för att de har kräksjuka, förkylningar och influensa. Därför är människor så vana med att skolan är en smittsam miljö, men det är förmodligen tvärtom när det gäller corona.

Så lärare befinner sig inte i någon särskild riskzon?

– Alla människor befinner sig naturligtvis i en riskzon, det är en samhällssmitta. Men det är inte värre att vara i en skola än att gå till snabbköpet. Om de nu tvingas att gå till arbetsplatsen för att jobba, då får lärarna se till att ordna så att de sitter glest och att de inte går ut och äter tillsammans, säger Agnes Wold.

Hon tillägger samtidigt att det är mycket svårt att bli smittad om man står på två meters avstånd från folk.

Hur ser du på den nuvarande coronasituationen och virusspridningen i samhället?

– Jag sitter inte inne med någon specialinformation, det finns folk som kan det betydligt bättre än jag. Vi har vetat jättelänge att de som blir ordentligt sjuka är en minoritet. Det är uppenbarligen en stor andel som har väldigt lätta symptom eller till och med inga upplevda symptom alls. Men Folkhälsomyndigheten håller på att titta på detta just nu.

– Man måste göra mycket mer testning framförallt av folk som jobbar på äldreboenden, hemtjänsten och boenden där, det är den viktiga gruppen. Där är det fruktansvärt obehagligt att man har så stor omsättning på personal, vilket ökar risken att smitta de äldre.

Hur länge dröjer det innan den nuvarande coronasituationen lägger sig tror du?

– Personligen har jag hela tiden tänkt mig sex månader eller möjligen ett år. Även om vi har en topp nu som går ner så leder det i sin tur till att en stor del av befolkningen blir immun, men inte alla. Coronaviruset dör inte ut, det finns kvar i små smittkedjor i samhället. Då minskar risken väldigt mycket att bli smittad men träffar du en smittad människa så blir du sjuk ändå, så då kommer det igen år efter år men med mindre toppar, säger Agnes Wold och tillägger:

– Så beter sig svininfluensan till exempel, för den är ju inte död på något sätt. Men eftersom en stor del av den svenska befolkningen är vaccinerad får vi inga utbrott, samtidigt som den finns kvar. Jag har till exempel en man som är över 70 år och har dåliga luftrör, frågan är när han ska få släppas ut. När man lättar på restriktionerna och släpper ut folk, då exponeras de för kvarvarande smitta – så det är en svår ekvation.

Agnes Wold

Agnes Ester Solveig Wold, född 7 januari 1955 i Uppsala, är en svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, med särskild inriktning mot normalflora.