Oron för nya budgeten: ”Lärarna åker på smällen”
Budgetpropositionen
Regeringens pressträff om skolbudgeten saknar besked om likvärdighetsmiljardernas framtid.
– Man kan befara att lärare och elever kommer att åka på en riktigt stor smäll, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
LÄS ÄVEN: Skolbudgeten: 100 miljoner till lovskola
Regeringen vill satsa fem miljarder kronor på skolan fram till och med 2025.
Men det är inte klart vart pengarna tas ifrån.
– Det kan vara så att det är en del omfördelningar i detta, men i huvudsak är det plus 1,6 miljarder nästa år, säger utbildningsminister Lotta Edholm (L).
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) som deltog under pressträffen vill avvakta med besked om det är så att Likvärdighetsbidraget kommer att bantas.
”Högst oroväckande”
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är tydlig:
– Det är högst oroväckande att det inte framgår om det är nya pengar över huvud taget och att de inte kan ge besked om likvärdighetsmiljarderna får vara kvar. Man kan befara att lärare och elever kommer att få ta en riktigt stor smäll utifrån det ekonomiska läget, säger hon.
Satsningen är dessutom långt ifrån de 25,4 miljarder kronor som lärarfacken kräver för att skolan ens ska kunna upprätthålla dagens standard.
– Hundra miljoner för att lappa och laga ett system som inte fungerar – det är inte rätt väg att gå. För att täppa till hålen efter flera år av besparingar är det en droppe i havet. Vi har räknat med att det behövs 25,4 miljarder kronor. Om de pengarna inte skjuts till är risken att det blir ännu större klasser, att lärartätheten sjunker ytterligare, säger Johanna Jaara Åstrand.
Så satsar regeringen på specialpedagogiken
Stödet till fler speciallärare är dock välkommet. Regeringen satsar 600 miljoner kronor på tidigare stöd.
– Det är en välkommen satsning. Men tidigare beräkningar som vi har gjort visar att det skulle behövas 5 000 speciallärare i grundskolan, och det här räcker till 1 300 speciallärare. Behovet är flera tusen, säger Johanna Jaara Åstrand.
Under presskonferensen var det heller inte tydligt varifrån dessa speciallärare ska hämtas, utöver att det ska bli lättare för lärare att vidareutbilda sig.
Uppmaningen till arbetsgivarna
– Det är en välkommen satsning. Men tidigare beräkningar som vi har gjort visar att det skulle behövas 5 000 fler speciallärare i grundskolan, och det här räcker till knappa 1 300 speciallärare, säger Johanna Jaara Åstrand.
Som också riktar en tydlig uppmaning till arbetsgivarsidan:
– Om vi inte får ordning på försörjningen och nuvarande lärares arbetssituation riskerar lärarbristen att fortsätta eskalera. Här måste staten träda in och kompensera för kostnadsökningar och jämna ut skillnaderna mellan kommunerna. Annars kommer likvärdigheten fortsätta att raseras, lärarbristen öka och kunskapsresultaten minska, säger Johnna Jaara Åstrand.
Hela skolsatsningen kommer att presenteras med budgetpropositionen.
LÄS ÄVEN: Här är nya regeringens skolpolitik