Partierna vill se kommitté för nytt betygssystem

C och MP vill få bred uppslutning bakom hur Sveriges betygssystem ska reformeras.

Centerpartiet och Miljöpartiet vill att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté för att få bred uppslutning bakom hur Sveriges betygssystem ska reformeras.

Den hårda godkäntgränsen utestänger tusentals elever från gymnasiet varje år, påpekar de båda partierna på en pressträff.

– Det är en sorglig utveckling som helt ärligt gör mig förbannad, säger Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson för C.

En utredning ska i februari presentera förslag om hur betygssystemet kan reformeras.

Vi Lärare var först med att berätta om den utredning som hålls av Manus Henrekson och som lär föreslå att den skarpa F-gränsen tas bort. Ett tiogradigt system med 1–10 ska införas i stället, där antagning och urval till gymnasieskolan bör bygga på ett sammanlagt meritvärde.

Parlamentarisk kommitté

Liberalerna, med utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm i spetsen, har nyligen varit ute och sagt att betyget F borde slopas.

C och MP är rädda för att utredningen kommer att slängas i papperskorgen när den väl presenteras. Därför vill de ha en parlamentarisk kommitté, med alla riksdagens partier, som därefter kan arbeta vidare med förslaget till slutet av maj 2025.

– Genom förankring i ett parlamentarisk kommitté säkerställer vi att det blir en förändring som håller över tid, säger Camilla Hansén, utbildningspolitisk talesperson för MP.

LÄS MER:

AVSLÖJAR: F-betyg skrotas – inför nytt betygssystem

Efter Vi Lärares avslöjande: ”Bra om F-betyget slopas”

Skolprofilerna: Slopat F ger mer tid till undervisning

Olskog om larmsiffrorna: ”Dags att slopa F-betyget”