Tidöpartierna efter Liberalernas vändning om F

Patrick Reslow, Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson, kallar F-betyget för "rimligt”.

Tidöpartierna har slagit fast att godkäntgränsen ska vara kvar – men Liberalerna har vänt i frågan om F-betyget efter Vi Lärares avslöjande om betygsutredningen.
Stödpartiet Sverigedemokraterna står dock fast i sin hållning.

Regeringens utredare, nationalekonomen Magnus Henrekson, är inte nådig när han dömer ut betygssystemet i Vi Lärares avslöjande:

– Dagens betygssystem är bland det mest demoraliserande som finns i Sverige. Det är godtyckligt, skadligt och korrumperande. Jag tycker även att det är emotionellt väldigt stötande, säger han till Vi Lärare.

Lotta Edholm, liberal skolminister, har tidigare sagt att hon aldrig kommer att medverka till ett slopat F.

Men partiet har vänt i frågan. Det skriver hon och utbildningsminister Johan Pehrson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Till Dagens Nyheter säger Edholm att vändningen beror på att Henreksons förslag:

– Det här förslaget innebär ett helt nytt betygssystem som tar bort betygsinflation och som ger fler elever en chans att lyckas.

”Rimligt att ställa krav”

I Tidöavtalet står det att ”betygssystemet ska även fortsättningsvis ha en gräns mellan godkänt och icke godkänt resultat”.

– Sverigedemokraternas generella inställning i frågan om betyget F är densamma som tidigare: Vi anser att det är rimligt att ställa krav på en viss kunskapsnivå för att kunna klara av fortsatta studier, säger Patrick Reslow, partiets skolpolitiske talesperson, i ett mejlsvar till Vi Lärare.

Sverigedemokraterna vill invänta den färdiga utredningen.

– Så länge utredningen pågår väljer vi att inte kommentera enstaka inslag i utredningen, säger Reslow.

KD: Brister i systemet

Samma sak säger Kristdemokraterna.

– Vi inväntar utredarens synpunkter i denna fråga innan vi tar ställning till eventuella förslag, skriver Mathias Bengtsson, skolpolitisk talesperson för Kd, i ett mejlsvar.

Och utvecklar:

– För Kristdemokraterna är det viktigt att betygssystemet är likvärdigt och på ett rättvist sätt speglar elevernas kunskaper. Det finns en del brister i nuvarande system, såsom betygsinflation och för lite fokus på faktakunskaper för betyget E. Därav utredningar som pågår, skriver Mathias Bengtsson.

Tvåårig yrkesutbildning

Moderaterna välkomnar att Henreksons förslag fortsatt innehåller en gräns för godtagbara kunskaper.

– Moderaterna har drivit på för ett nytt betygssystem och välkomnar utredningens förslag med ny betygsskala och fortsatt gräns för icke godkänt. Samtidigt är det viktigt att få fler vägar till studier också för dem som saknar behörighet eller förkunskaper idag, skriver skolpolitiska talespersonen Josefin Malmqvist i ett svar på sms.

Partiet föreslår därför en tvåårig yrkesutbildning.

LÄS ÄVEN:

AVSLÖJAR: F-betyg skrotas – inför nytt betygssystem

Skolprofilerna: Slopat F ger mer tid till undervisning

Efter Vi Lärares avslöjande: ”Bra om F-betyget slopas”