Efter misstänkta betygsmyglet – Academedia anmäler sig själva
Betyg
Avslöjandet om att andra än elevernas lärare på Cybergymnasiet höjt betygen i efterhand har anmälts till Skolinspektionen – av ägaren Academedia.
Samtidigt lämnar rektorn sin tjänst.
För att få klarhet i om oegentligheter begåtts väljer nu Cybergymnasiets ägare Academia via sin chefsjurist att lämna in en anmälan till Skolinspektionen.
– Vi vill gärna se en utredning från Skolinspektionen om det begås fel eller inte. Det är viktigt för oss, säger Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog till Aftonbladet.
På Cybergymnasiet pågår parallellt en internutredning där både lärare, elever och chefer intervjuas. När utredningen är klar kommer den att offentliggöras.
Rektorn slutade
Skolans rektor har lämnat sin tjänst och Academedia förklarar det med att rektorn inte har rätt förutsättningar att leda skolan. Friskolekoncernen avböjer att uttala sig för Aftonbladet men bekräftar att obehöriga kan ha satt betyg i år.I en granskning kunde Aftonbladet visa hur många betyg på skolan strukits över och ersatts med högre betyg, ibland av personer som sällan synts till på Cybergymnasiet. Bakom larmet stod en stor grupp lärare på skolan som menade att det handlade om mygel när elever som blivit underkända plötsligt fått högre betyg.
Enligt tidningen handlade det om ”rader av överstrukna F-betyg som ändrats på bara några dagar eller veckor bakom lärarnas rygg”.
”Systemhotande problem”
Christian Liljeros, LR:s biträdande föreningsombud inom Academedia menar att händelsen illustrerar ett systemhotande problem.– Det är ju ingenting nytt. Det är svårt att säga hur vanligt det här är men rent generellt kan man säga att hela systemet är riggat för att skapa glädjebetyg. Den enda mekanismen som finns på plats för att motverka det är lärarnas egen professionalitet och integritet, sade han tidigare till Skolvärlden.
Han menar också att marknadiseringen utgör en stor del av problemet vare sig det rör sig om privata eller kommunala huvudmän.
Så sent som förra året utreddes Cybergymnasiet för misstänkt ogrundad betygssättning av Academedia, och för en månad sedan hörde medlemmar av sig till Lärarnas Riksförbund och påtalade att problemen kvarstod.
”Tog varningarna på allvar”
Enligt Christian Liljeros tittar LR på omfattningen av det hela:– I rättvisans namn ska sägas att arbetsgivaren, alltså Academedias HR-avdelning, tog de här varningarna på största allvar, och ville börja utreda frågan. Nu vill vi stötta våra medlemmar och samtidigt se till att lärarnas berättelser och vittnesmål kommer arbetsgivaren till kännedom.