Vaktmästare undervisade i slöjd på IES: ”Snickare och duktig”

Foto: IES Norrtälje

Rektor Peter John Fyles om vaktmästaren som undervisar: ”Han är snickare, duktig och har jobbat länge inom IES men han saknar legitimation och behörighet.”

I augusti slog nystartade Engelska skolan i Norrtälje upp portarna för sina första elever.
Nu kritiseras skolan av Skolinspektionen.
Bland annat har en person som anställdes som vaktmästare genomfört undervisning.

I samband med etableringen av Internationella Engelska skolan i Norrtälje genomförde Skolinspektionen en kontroll.

Brister upptäcktes och 25 juni beslöt Skolinspektionen att förelägga IES att åtgärda dem före skolstarten i augusti.

Framför allt rörde bristerna tillgången på legitimerade och behöriga lärare. Bristerna bestod när skolan tog emot sina första elever.

  • Elever i förskoleklass undervisas av två lärare, en som är behörig för att undervisa i musik men inte förskoleklass och en lärare som ännu inte fått sin legitimation.
  • Elever i årskurs 2 undervisas i SO, NO samt svenska, engelska och matematik av en lärare som förvisso har legitimation men som saknar behörighet för ämnena.
  • Elever i årskurserna 4–7 undervisas i svenska, historia, geografi, religion och samhällskunskap av en lärare som saknar legitimation såväl som behörighet.
  • En legitimerad lärare som är behörig att undervisa i historia undervisar även elever i årskurserna 5–7 i geografi, samhälls- och religionskunskap.

”Har jobbat läge inom IES”

Utöver detta finns även en vaktmästare som undervisat eleverna i slöjd, vilket Norrtälje Tidning var först att skriva om.

– Han är snickare, duktig och har jobbat länge inom IES men han saknar legitimation och behörighet, säger skolans rektor Peter John Fyles.

Peter John Flyes ser inte att IES i Norrtälje har större problem med rekryteringen av lärare än andra skolor han jobbat på de senaste 30 åren. Han menar att IES rent allmänt är i skottgluggen för kritik just nu och att nyetableringar granskas hårdare än andra.

– Vi har rekryterat personal från världens alla hörn. Vi har personal som kan ge eleverna en mycket större bild av världen än vad skolor med bara svensk personal kan. Afrika, Storbritannien, Kanada…

”Går aldrig att fixa helt”

Att han inte kan låta en engelsman eller andra med engelska som modersmål vara lärare i engelska för att denne saknar behörighet får honom att sucka djupt.

– Vi måste alltså rekrytera en person med svensk lärarlegitimation trots att denne med stor sannolikhet har ett fattigare språk. Men, regler är regler och jag tycker att Skolinspektionen gör ett bra jobb även om många regler är … irrationella, säger Peter John Flyes.

Nu har IES i Norrtälje fram till i januari på sig att åtgärda bristerna.

Kommer ni att fixa det?

– Haha, det kommer aldrig att gå att fixa helt. Det är skillnad på administration och verklighet. Men vi kommer att ha förbättrat oss.

LÄS MER:

Kritik mot IES: Brister i undervisning på svenska

Nya kravet på IES: Lärare i engelska ska vara behöriga

Granskning: IES-skolor bryter mot tillståndet

Fem års kamp – nu lyssnar IES på lärarna