Sökes: Obehöriga lärare utan ämneskompetens
Sigtuna kommun har tecknat avtal med Bemannia för att köpa in obehöriga som vikarier till sina skolor.
Behörighet
Sigtuna kommun ska köpa in ”obehöriga lärare utan adekvat ämneskompetens” under minst två år.
Pris: fyra miljoner kronor.
Avtalet som Sigtuna kommun tecknat med bemanningsföretaget Bemannia gäller i två år med option på ytterligare två år och har ett beräknat värde på fyra miljoner till sex miljoner kronor.
För de pengarna ska Bemannia förse kommunen med vikarier till grundskolor och gymnasium. Legitimerade, olegitimerade, med eller utan adekvat ämneskompetens.
Olegitimerade lärare utan adekvat ämneskompetens?
– Jag tolkar det som att man som en sista möjlighet kan tillsätta ett korttidsvikariat med ”Kalle från gatan”, säger Mikael Östling Huhta, verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna.
Är det ett utslag av låg ambition eller något annat?
– Att hitta en legitimerad vikarie för ett par veckor i till exempel slöjd är svårt, och då är det här man hamnar. Det handlar inte om fasta anställningar, dem sköter vi själva. Upphandlingen handlar om korttidsvikarier. Vi följer såklart lagstiftningen och strävar alltid i första hand mot att ha utbildad och legitimerad personal på skolorna.
”Kvalificerad barnpassning”
Enligt Anders Vestermark, vice ordförande för Sveriges Lärare i Sigtuna, har kommunen betydligt lägre andel legitimerade lärare än snittet i landet. Och att låta ”Kalle från gatan” hoppa in som lärare avråder han från.
– Slöjdlektioner är ofta förenade med risker att skada sig i maskiner eller på verktyg. Idrott, kemi… det krävs lärare som vet vad de gör och som förstår sina egna begränsningar för att eleverna inte ska skadas.
Han är även tveksam till om en helt oerfaren person utan ämneskompetens skulle innebära en avlastning för ordinarie personal.
– En person utan erfarenhet kan kanske erbjuda någon sorts kvalificerad barnpassning med ambitionen att inga barn ska dö, men man ska inte tro att eleverna har hunnit sju sidor till i matteboken efter en vecka, säger Anders Westermark.
Som en till elev i stället
Även erfarna vikarier behöver introduktion, schema, passerkort, lokalkännedom, inloggningar.
– För ordinarie personal så innebär även en hyfsat erfaren vikarie merarbete. Att ta in ”Kalle från gatan” blir ju i allt väsentligt att få in en elev till på skolan. Det finns inga förutsättningar i dagens skola att man klarar jobbet om man kommer direkt från gatan. Antalet elever med särskilda behov har ökat och jobbet är svårare än någonsin.
- LÄSTIPS: Vi Lärares granskning om behörighet – Skolor söker inte aktivt efter behöriga lärare
Anders Westermark har varit lärare sedan tidigt 90-tal och sett hur utmaningarna för lärarna blivit större år för år. Och han har även personlig erfarenhet av 19-20-åringar som fått sitt första jobb som elevassistenter utan vare sig utbildning eller erfarenhet.
– Antar att kommunen resonerar som att det skulle vara bättre än inget men många vikarier är direkt olämpliga att vistas i skolan. Jag hoppas att bemanningsföretaget erbjuder sina vikarier en tvådagars grundkurs om vilka regler och lagar som gäller i skolan. Det blir oerhört svårt för rektorerna att hinna med det – men det krävs.
Huruvida Bemannia tänker erbjuda någon grundkurs eller inte framgår i deras pressmeddelande där avtalet presenteras men koncernchefen Staffan Bruzelius är nöjd:
– Att bli rangordnad som etta betyder att vi ger bästa erbjudandet och är ett betyg på var vi står i konkurrensen.
LÄS ÄVEN
Kaos när språklärare inte kan språket: ”Stackars elever”