Sprickan efter nytt NEJ – nu kallas medlare in

Foto: Sven Jansson och Hans Alm

Anna Olskog, Sveriges Lärares ordförande, och Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner.

Sveriges Lärare förkastar SKR:s och Sobonas slutbud.
– Motparterna är fortfarande inte villiga att ingå ett avtal om konkreta regleringar av lärares tid till planering och uppföljning och inte heller ett maxtak för antalet undervisningstimmar, säger Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare.

Sveriges Lärares förhandlingsdelegation kom på onsdagen fram till att man förkastar SKR:s och Sobonas slutbud. 

– Sveriges Lärare har beslutat att förkasta slutbudet och har nu för avsikt att vända sig till medlare, säger Anna Olskog till Vi Lärare.

Förhandlingarna gäller flera frågor och villkor men den viktigaste för Sveriges Lärare är den om reglerad arbetstid och ett maxtak för antalet undervisningstimmar.

– Vi är enade om våra krav och mål, säger Anna Olskog.

”Hur svårt ska det vara?”

Sveriges Lärares inställning ligger i linje med den utredning om reglerad arbetstid som överlämnades till regeringen under våren. SKR och Sobona vill avvakta regeringens eventuella lagstiftning i frågan.

– Hur svårt ska det vara att förstå att barn och unga i förskolan och skolan är allas angelägenhet. Det är självklart frustrerande att vi tvingas förkasta slutbudet, inte minst då våra krav borde ligga även i motpartens intresse.

– Det är märkligt att SKR och Sobona inte ser vinsten med att vi lärare ges grundläggande förutsättningar för att bedriva en god undervisning, säger Anna Olskog?

Underfinansiering bakom problemen

Sveriges Lärare menar att en stor del av de problem som skolan brottas med beror på underfinansiering som lett till överbelastade lärare.

– En eskalerande arbetsbelastning och ständigt ökande sjuktal borde tala sitt tydliga språk även för SKR och Sobona, säger Anna Olskog.

I ett pressmeddelande skriver SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg:

”Det huvudsakliga skälet till att parterna inte kommer överens är en statlig utredning om lärares arbetstider. Det är många olika frågor och villkor som ligger på förhandlingsbordet, men eftersom lagstiftarens process för eventuella regleringar av lärares arbetstid inte är klar behöver vi och Sveriges Lärare avvakta och ta vårt ansvar när vi har förutsättningarna klara för oss”

Det nuvarande avtalet med Sveriges Lärare, som löpte ut den 31 mars, har förlängts och gäller tillsvidare även under medlingen. Avtalet med Sveriges Lärare omfattar omkring 220 000 medarbetare.

Så fungerar medling

  • Medling är en process för att lösa konflikter där en utomstående, neutral person – medlaren – hjälper de oense parterna att närma sig varandra och hitta en gemensam lösning. Medlaren är inte part i konflikten och har ingen egen agenda annat än att underlätta kommunikationen och kompromissandet.
  • Medlarens roll är att lyssna, analysera och sedan lägga fram olika förslag till lösningar som kan vara acceptabla för båda parter. Målet är att nå en överenskommelse som förhindrar stridsåtgärder.
  • Om förhandlingarna drar ut på tiden kan Medlingsinstitutet, på begäran av medlarna, besluta om en så kallad "ajournering". Detta innebär att en varslad stridsåtgärd skjuts upp i maximalt 14 dagar för att ge mer tid åt medlingen.
  • Medlarna ingen makt att tvinga parterna att acceptera en viss lösning om de inte kan komma överens. Om medlingen inte leder till ett avtal, måste parterna själva försöka hitta en lösning på sin konflikt.

LÄS MER:

Därför säger Sveriges Lärare NEJ till SKR:s slutbud

Inför avtalet: Skolan som redan har reglerad arbetstid

Tipset till SKR: ”Tänd lampan – läs utredningen”

Beredd på strejk: ”Har samhället med oss”

Märket klubbat: ”Utrymme för höjda reallöner”