Politikern svarar på lärarnas krav: ”Rädsla hos SKR”

Foto: Adrian Kasperczyk

Sara Wettergren, skolkommunalråd i Malmö (L), svarar på Sveriges Lärares brev till kommunplitikerna.

Sveriges Lärare uppmanar kommunernas ansvariga politiker att ta striden för skolan – och lärarna. Det handlar om planeringstid, klasstorlekar och behöriga lärare.
I Sveriges tredje största kommun, Malmö, är Sara Wettergren (L) skolkommunalråd.
– I frågan om planeringstiden tar SKR arbetsgivarperspektivet, säger hon.

I en debattartikel uppmanar David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm, medlemmarna att kontakta sina lokala skolpolitiker.

LÄS ÄVEN: Brevet till skolpolitikerna: ”Låt oss vara lärare”

På central nivå har fackförbundet tagit fram en checklista för kommunpolitiker, och nu hoppas David Gustafsson och Sveriges Lärare Stockholm att medlemmarna postar listan till den som är ytterst ansvarig i var och en av de 290 kommunerna.

300 000 påminnelser om skolan

”Föreställ dig att alla våra 300 000 medlemmar i hela landet gör samma sak. Skickar checklistan till sina kommunpolitiker. 300 000 kuvert. 300 000 påminnelser om att framtidens Sverige formas i klassrummen – inte i sparpaket” skriver han.

I Malmö är Sara Wettergren den tänkta mottagaren.

Frågan om regleringar av planeringstid och tid till för- och efterarbete är den viktigaste i den avtalsrörelse som pågår mellan Sveriges Lärare och SKR och Sobona.

Den är extra aktuell efter Bo Janssons förslag i den färska utredningen ”Tid till undervisningsuppdraget”.

”Tydligt att SKR är negativa”

– Jag sitter med i SKR:s utbildningsberedning, och det är väldigt tydligt att de är negativa. SKR försöker vara en balanserad kraft, men här är de inte det. Rädslan är att det ska spilla över på avtalen för till exempel sjuksköterskor och annan vårdpersonal, säger Sara Wettergren.

Som kommunpolitiker ser hon att en faktor saknas i utredningen: Pengar.

– Det blir kostsamt, det ser jag som kommunpolitiker. Jag kan inte se hur vi ska spotta upp 100 miljoner till, eller ännu mer. Det blir en jättedyr reform, säger Sara Wettergren.

Själv är hon inte lärare, utan statsvetare med bakgrund i biståndssektorn.

– Jag är liberal, och vi har en väldigt lång historia av att värna kunskap och utbildning. Kunskap och utbildning lägger grunden för demokratin och det vi ser är att när demokratin går tillbaka sprider okunskapen ut sig, säger hon.

”Ganska mycket makt”

Som lokalpolitiker har hon ”ganska mycket makt”, säger Sara Wettergren:

– Sen är det ett givande och tagande. Jag har lärt mig att du kan komma med massor av förslag, men om förvaltning och skola inte gillar dem kommer det inte hända något.

Vi Lärare testar de tyngsta av Sveriges Lärares uppmaningar på Sara Wettergren, skolkommunalråd i Malmö – Sveriges tredje största skolkommun.

Fatta långsiktiga beslut

– Vi lägger årsbudget som inte rimmar med skolåret. Men en kommunal budget är komplex, och därför är det svårt att göra flerårsbudgetar. Till exempel har demografiförändringarna slagit ner som en bomb, och hade vi suttit med en treårsbudget hade vi behövt ta kostnaden för hundratals elever för många, säger Sara Wettergren.

Säkerställ tid för undervisning och planering

– Som kommunpolitiker får jag inte gå in där, men Sveriges Lärare lyfter schemaläggning som den stora frågan. I grund och botten handlar det om att anställa fler ärare och då krävs det väldigt mycket pengar. Mitt frågetecken är om vi kommer att få det, säger hon.

Säkerställ tid för kompetensutveckling

– Jag är positiv till allt som bidrar till mer likvärdighet i kompetensutveckling, men jag kan inte svara på hur det realiseras. I Malmö har vi haft ett gynnsamt år, och vi har uppmuntrat till kompetensutveckling. Förvaltningen har fått komma in med önskemål om vilken kompetensutveckling de önskar göra, i samråd med rektorerna. Det finns pengar till vikarier om man behöver ta in det. Men det är engångspengar, säger Sara Wettergren.

Minska barn- och elevgrupper

– Mitt parti har pratat om tak, men jag tycker inte om det. Jag tycker man ska se över hur man organiserar en skola, med  halvklasser eller tvålärarsystem. Skolorna i västra Malmö är fulla, de i östra Malmö börjar tappar elever, i vissa skolor i ganska snabb takt. Lärarbehörigheten är viktig och får man inte de lärarna som behövs, spelar det ingen roll om det är 15-20 elever i klassen, säger hon.

Uppvärdera lönerna för samtliga lärargrupper

– Ska jag vara helt ärlig tycker jag inte att lärarna har dåliga ingångslöner, 35 000 eller däromkring är långt mer än för många andra yrkeskategorier med universitetsutbildning. Men löneutvecklingen är ett dilemma i väldfärdsyrkena. Förstelärarreformen har hjälpt, men demografin (mindre barnkullar) kommer att öka konkurrensen om jobben. Vi får se vad det gör med lönerna, säger Sara Wettergren.

Anställ behöriga lärare

– Målet är så hög behörighet som möjligt. Det är inget problem att få behöriga lärare till skolor i resursstarka områden. Skolor med socioekonomiska utmaningar har en större ruljans på lärare och rektorer. Jag kan förstå att rektorer hellre väljer någon som är jätteduktig och som håller på att utbilda sig, än att ta in en nyutexaminerad behörig som kanske bara stannar ett år, säger Sara Wettergren.

LÄS ÄVEN:

Brevet till skolpolitikerna: ”Låt oss vara lärare”

”Friskfaktorer gör inget för ett sjukt system”

SKR: ”Skjut regleringarna om arbetstid på framtiden”