Avtalsombuden: Därför sa vi nej till SKR:s slutbud

Tre av Sveriges Lärares ombud i avtalsdelegationen: Krister Lindström i Piteå, Hanna Garberg i Stockholm och Tomas Antonsson på Gotland.

Sveriges Lärare förkastade SKR:s och Sobonas slutbud.
”För att avvakta eventuella nya lagar”, enligt SKR.
– Inte alls, menar de ombud i avtalsdelegationen som Vi Lärare talat med.

När det stod klart att Sveriges Lärare förkastat Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) och Sobonas slutbud skickade SKR genast ut ett pressmeddelande:

− Det huvudsakliga skälet till att parterna inte kommer överens är en statlig utredning om lärares arbetstider. Det är många olika frågor och villkor som ligger på förhandlingsbordet, men eftersom lagstiftarens process för eventuella regleringar av lärares arbetstid inte är klar behöver vi och Sveriges Lärare avvakta och ta vårt ansvar när vi har förutsättningarna klara för oss, sa Jeanette Hedberg, förhandlingschef Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Vi Lärare har pratat med tre av Sveriges Lärares ombud i avtalsdelegationen. De har en helt annan bild av varför slutbudet förkastades.

Hanna Garberg, Stockholm:

– Vi sa nej till ett dåligt slutbud helt enkelt. De har vägrat diskutera vår arbetstid och reglera den i flera år, det är inget nytt eller avhängt eventuell lagstiftning.

– Det är inte Bo Janssons utredning som är huvudskälet till att vi inte är överens, som SKR:s förhandlingschef menar. Om det är deras tolkning är de ingen lyhörd motpart. Då har de glömt yrkanden i tidigare avtalsrörelser och våra kongressbeslut.

– Det tyder däremot på noll insyn eller intresse av lärares arbetssituation. Det är magstarkt att sparka bakut när Janssons utredning blev klar och hävda att lärares arbetsvillkor minsann ska regleras i avtal, inte i lag, för att en månad senare i avtalsrörelsen fullständigt vägra göra just det.

– SKR:s säger att vi gemensamt behöver avvakta och ta vårt ansvar när förutsättningarna för lagstiftningen blir klara. Det behöver vi inte alls. SKR har vetat om vårt yrkande sedan december och haft alla möjligheter att i HÖK25 reglera vår arbetstid.

Anna Olskog, Sveriges Lärares ordförande, och Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner.
Foto: Sven Jansson och Hans Alm

Anna Olskog, Sveriges Lärares ordförande, och Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner.

– Friskfaktorer är ett skämt i det här avseendet. De vill alltså att lärare ska prata i grupp på APT om konsekvenserna av deras ovilja att reglera vår arbetstid, det är vad friskfaktorerna säger.

– Vi är inte politiker och inte heller medlare mellan kommun och stat. Vi är ett fackförbund och SKR och övriga samhället behöver kanske påminnas om vad vi har för verktyg att tillgå. Men det är svårt att säga vad som motiverar en konfliktåtgärd och det är många parametrar man måste ta hänsyn till.

Tomas Antonsson, Gotland:

– Frågan om regleringar är helt avgörande för yrkets framtid. SKR har visat sig vara totalt ointresserade av våra mest grundläggande krav. De gläntar inte ens på dörren.

– Sjukskrivningstalet bland lärare är betydligt högre än bland jämförbara grupper. Kravet på regleringar är basalt och jag är otroligt förvånad att SKR inte tycker att det är rimligt.

– Man måste fråga sig om SKR ens är en möjlig motpart. Sveriges Lärare driver frågan att förstatliga skolan men SKR verkar vilja fortsätta ha ansvaret men utan att tillgodose det mest grundläggande kraven.

De har förefallit helt ointresserade av att diskutera regleringar.

– Om SKR varit villiga att gå fram med Bo Janssons lagförslag i förhandlingarna hade vi med största sannolikhet varit klara nu men de har de inte gjort, utan de har istället förefallit helt ointresserade av att diskutera regleringar.

– De vill prata om ”friskfaktorer”, men vi har redan en arbetsmiljölagstiftning som täcker det som SKR vill se mer av.

Krister Lindström, Piteå:

– Vi i avtalsdelegationen har en gemensam syn på SKR. Vi litar inte på deras intentioner. Känslan av att de försöker förhala är utbredd. De kan säga att ”visst, det och det kan vi prata om, men inte i år”. De försöker ständigt flytta frågorna till nästa avtalsperiod.

– De kan skylla på inflation, pandemi, kriget i Ukraina… alltid är det något som gör att man inte kan lösa de viktigaste frågorna.

– Att de nu vill avvakta en eventuell lagstiftning utifrån Bo Janssons utredning är en helomvändning jämför med tidigare då de alltid föredragit avtal mellan parterna och det är lätt att tro att det är ännu en förhalningsteknik.

SKR ser inte sitt eget bästa.

– Politikerna skulle sannolikt släppa frågan om lagstiftning om reglerad arbetstid direkt om Sveriges Lärare och SKR löste det i ett kollektivavtal. SKR har som sagt alltid framhållit och värnat den svenska modellen där man löser frågor genom förhandling.

– SKR ser inte sitt eget bästa. Vi vill rädda läraryrkets status och kompetensförsörjningen. Dagens situation gör att allt färre vill bli lärare. SKR hävdar ofta att våra förslag är för dyra men att låta skolan förfalla kommer att innebära mångdubbelt högre kostnader i en snar framtid.

LÄS MER:

Sprickan efter nytt NEJ – nu kallas medlare in

Avtalsstriden: Frågan om regleringar splittrar SKR

Mannerheim: Absurt – det enda lärarna vill är att få tid att göra sitt jobb

Politikerna eniga – lärares tid ska regleras

Förslaget om lärares tid delar SKR: ”Det är bra”