Avtalet med SKR löper ut – ”Låst läge”

Hök24 löpte ut 31 mars men prolongeras nu.
Hök25
Kollektivavtalet HÖK24 förlängs tills nytt avtal är tecknat.
– Det är ingen hemlighet att förhandlingarna går väldigt trögt och har hamnat i ett ganska låst läge, säger Sveriges Lärares tillförordnade förhandlingschef Elisabet Mossberg.
Facken inom industrin har krävt 4,2 procent i löneökningar, och förhandlingarna ska vara färdiga den sista mars – samtidigt som lärarnas kollektivavtal löper ut.
Överenskommelsen, det så kallade märket, sätter normen för hela arbetsmarknaden, inklusive Sveriges Lärares avtal med SKR och Sobona.
– Det är ingen hemlighet att förhandlingarna går väldigt trögt och har hamnat i ett låst läge. Eftersom vårt avtal löper ut görs en prolongering (förlängning, reds anm), som gäller tills nytt avtal är påskrivet eller någon av parterna säger upp prolongeringen, säger Elisabet Mossberg.
SKR står redo att lägga ett första bud, enligt besked i Dagens Samhälle.
Arbetsgivaren förhandlar parallellt med 24 fackliga organisationer inom kommuner och regioner.
”Olika syn på lösningarna”
– I mycket ser vi samma utmaningar och problem, men på vissa områden har vi olika uppfattningar om lösningarna. Förhoppningen är att vi ska kunna bli överens om de frågor som skiljer oss åt under kommande dagar, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef för SKR, till Dagens Samhälle.
Hon har tidigare sagt till Vi Lärare att förhandlingar om regleringar av planeringstid och tid till för- och efterarbete är som att ”försöka träffa ett rörligt mål i mörkret” – en metafor som får lärare att agera och fackordföranden Anna Olskog att bita ifrån:
– Låt mig vara extremt tydlig: Målet rör sig inte. Det står där, upplyst. Strålkastarljuset är dessutom riktat på barn och elever, säger hon.
Fredsplikt råder
Under prolongeringen råder fredsplikt, det vill säga att ingen strejk är aktuell förrän prolongeringen sägs upp och reglerna om varsel följts.
– Mycket kan hända innan avtalet är tecknat, säger Elisabet Mossberg.
Om Sveriges Lärare och SKR och Sobona inte kommer överens kan det bli fråga om medling – med varsel och strejk som yttersta vapen.
”Lärarna måste uppvärderas”
Industrins märke påverkar även lärarnas löneökning.
– Konsten är att hitta hur löntagarna kan få reallöneökningar, och det har industrins parter och hela arbetsmarknaden varit skickliga med. Det är uppsidan med märket, och det har gynnat lärarna historiskt. Men i framtiden behöver lärarna uppvärderas, säger Elisabet Mossberg.
Strejk – detta gäller
- Rätten till stridsåtgärder regleras i grundlagen, både för fackförbund och arbetsgivare.
- Stridsåtgärderna för arbetstagare är strejk och blockad, (till exempel övertidsblockad, att lägga ner arbetet efter avtalad arbetstid).
- Förbundsstyrelsen beslutar om vilken stridsåtgärd som är aktuell.
- Under avtalsperioden råder fredsplikt. Stridsåtgärder kan endast vidtas inför ett nytt avtal, eller om arbetsgivaren saknar kollektivavtal.
- Varsel (varning om stridsåtgärd) måste lämnas till motpart och Medlingsinstitutet två veckor innan stridsåtgärden planeras. Det ingår i Sveriges Lärares förhandlingsordningsavtal med SKR/Sobona.
- Det vanligaste är att Medlingsinstitutet utser medlare, men enligt förhandlingsordningsavtalet utser Sveriges Lärare medlare tillsammans med motparten.
- Medlarens jobb är att bryta dödläget i förhandlingen.
- Under medlingsperioden brukar det nuvarande avtalet prolongeras, det förlängs så länge som parterna kommer överens.
- Om parterna ändå inte kommer överens är strejk ett vapen fackförbunden har.
- Vid en eventuell strejk avgör Sveriges Lärare vilka medlemmar som ska tas ut i strejk.
- Förbundsstyrelsen avgör hur stor konfliktersättningen ska vara när det blir aktuellt.
Källa: Sveriges Lärare/Medlingsinstitutet
LÄS ÄVEN:
Brevet till skolpolitikerna: ”Låt oss vara lärare”
HP Tran: Sluta snacka om friskfaktorer
”Friskfaktorer gör inget för ett sjukt system”