Skolan som redan har reglerad arbetstid

Foto: Sophie Lagerholm

På Nacka gymnasium är Sveriges Lärares huvudskyddsombud i Nacka, Maria Leijonhielm, och rektor Johan Lundström nöjda med den reglerade arbetstiden.

När utredningen om arbetstidsreglering presenterades uppfattades den av många lärare som en underbar – men omöjlig dröm.
Nacka gymnasium har visat att det går utmärkt.

1 767 timmar är årsarbetstiden för lärare. Undervisning, ämnesansvar, fortbildning, mentorskap, för och efterarbete är några av uppgifterna som ska hinnas med.

Lärare i bedömningstunga ämnen som svenska, upplever ofta att de har mer att göra än andra kollegor och gnissel uppstår.

– Så var det hos oss också. På samverkansmöten diskuterades ständigt arbetstider och arbetsbelastning, säger Nacka gymnasiums rektor Johan Lundström.

”Avtalet är väldigt otydligt”

Andra viktiga frågor hade fått stå tillbaka för länge så 2013 satte man ned foten och bestämde sig för att reglera lärarnas arbetstid lokalt.

– Läraravtalet är väldigt otydligt. Det finns stora möjligheter till olika tolkningar av vad som ska ingå i en årsarbetstid.

Tillsammans med facket arbetade man fram en modell som tog hänsyn till de olika läraruppdragens speciella förutsättningar. Ämneslärares och mentorers större ansvar gavs ett precist antal årsarbetstidstimmar. Elevgruppernas storlek påverkade liksom fackligt arbete, språkutveckling, projekt…

– Man kan se det som en karta för hur läsåret kommer att se ut, säger Sveriges Lärares huvudskyddsombud i Nacka, Maria Leijonhielm.

Ett avtal på tre år

När man var överens om fördelningarna mellan tjänsternas olika ansvar och arbetsbörda skrev man ett lokalt avtal.

– Det är ett treårigt avtal, en överenskommelse, som kan sägas upp av båda parter, säger rektorn Johan Lundström.

Maria Leijonhielm är nöjd.

– Vi är runt 135 lärare på skolan och av dessa är det kanske en handfull om året som inte omfamnar allt i överenskommelsen. Men nu kan vi diskutera annat än arbetstid på samverkansmötena. Skolutveckling, arbetsmiljö…

”Ingen ska gå in i väggen”

Såväl skolledning som fack har en tillbakalutad inställning till överenskommelsen. Diskussioner uppstår fortfarande, arbetstider och krav som kan upplevas rimliga ett år kan vara orimliga nästa år för vissa.

– Då löser vi det tillsammans med arbetsgivaren, säger Maria Leijonhielm. Ingen ska behöva gå in i väggen för att man tagit på sig för mycket.

När alla vet vad som gäller har friktionsytorna mellan medarbetarna minskat och Johan Lundström uttrycker samma inställning som den fackliga företrädaren.

– Överenskommelsen är ingen exakt vetenskap men den ger medarbetaren en tydlig bild av hur läsåret kommer att se ut och av vad som förväntas. Ibland är det lite trubbigt men vi har fått möjlighet att höja blicken och det är sannolikt en anledning till att vi har låg personalomsättning tillika låga sjuktal.

LÄS MER:

Avtalet med SKR löper ut – ”Låst läge”

Märket klubbat: ”Utrymme för höjda reallöner”

Regeringens utredare: Lärares tid ska regleras

Förslaget: Uppgifterna som lärare ska låta bli

22 punkter – så ska lärare få mer tid till undervisning