Inga JK-åtgärder mot kommun som tvingat rektor radera kritik
Slöjförbud Lärare har större yttrandefrihet än sina chefer. Det säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, med anledning av att Justitiekanslern inte vidtar åtgärder mot Skurups kommun, sedan de tvingat en rektor att radera kritik mot sin arbetsgivare.
Justitiekanslern (JK) vidtar inga åtgärder mot Skurups kommun, som i februari i år tvingade dåvarande rektorn för Prästamosseskolan, Mattias Liedholm, att radera ett kommunkritiskt inlägg från skolans Facebooksida.
– Rektorn representerar myndigheten, så när rektor skriver något som har koppling till hans tjänsteställning, då gäller inte skyddet i regeringsformen. Då är det myndigheten som talar. Så det innebär då att i det här fallet så personer i chefsställning har en mer begränsad möjlighet att yttra sig om sådant som berör tjänsten de har, säger journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, till Lärarnas tidning.
Så om en rektor vill kritisera huvudmannen, bör hen be en lärare i stället?
– Om en vanlig lärare hade skrivit det rektorn skrev, så hade regeringsformen skyddat läraren. Rektorn representerar myndigheten. Det innebär att personer i chefsställning har en mer begränsad möjlighet att yttra sig om sådant som berör tjänsten de har, säger Nils Funcke.
Det var Skolledarna som anmälde kommunen till JK.
– Det finns risk att det här är ett växande problem för landets rektorer. Att man som rektor ska bli bakbunden av lokala beslut även när de går emot nationella riktlinjer är inget jag kommer att acceptera, säger Matz Nilsson, ordförande, i ett uttalande på Skolledarnas hemsida.
Nils Funcke.
Det Mattias Liedholm publicerade var en TT-artikel, där Skolverket utdömde förbudet mot att bära slöja, eftersom de menade att det strider mot både yttrandefrihet och religionsfrihet, samt mot Europakonventionen och regeringsformen.
– Det finns en gråzon mellan vad som uppenbart berör tjänsten, och som uppenbart berör vad han tycker som privatperson. Där någonstans går skiljelinjen mellan om han omfattas av regeringsformens skydd och när han inte gör det. Att han publicerade det på arbetsgivarens sida talar för att JK gjort en korrekt bedömning. De hade kunnat tolka det annorlunda om han publicerat på sitt eget konto, säger Nils Funcke.
JK:s beslut kan inte överklagas.