Tre på Skåneskola brottsmisstänkta efter pojkes död
Arbetsmiljöbrott Tre anställda vid en skola i Falsterbo misstänks för arbetsmiljöbrott, efter att en pojke drunknat under en idrottslektion.
Barnet, en pojke under 15 år, kunde inte simma, och drunknade i en simbassäng under en idrottslektion i augusti.
Nu står det klart att de tre närvarande pedagogerna misstänks för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott, rapporterar P4 Malmöhus.
Åklagare Klas Norelius, på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, menar att det kommer att ta lång tid att reda ut fallet.
– Att bli delgiven misstanke är inte samma sak som att man sedan blir åtalad utan det är en del av förundersökningsprocessen, säger han till SVT Malmöhus.
Men rättsprocesser som denna tar tid.
– En liknande olycka, som skedde i en simbassäng i Tomelilla med ett barn som drunknade under en fritidsverksamhet, tog ungefär två år från dödsdagen 2007 till domen kom. Men vi hoppas att detta ska kunna utredas så snabbt som möjligt, säger Klas Norelius, till Läraren.se.
Pojken var ett av ett fyrtiotal barn i bassängen under lektionen.
Kristian Hansson, sakkunnig skola och utbildning på Arbetsmiljöverket, säger att det inte finns några lagar som styr hur många vuxna som ska vara på plats per barn vid exempelvis simning i skola.
– Däremot ska ansvariga undersöka vilka risker som finns och göra en bedömning så att aktiviteten sker på ett tryggt sätt. Det är bara skolan som kan bedöma vad som krävs för en säker miljö i en sådan situation, säger han.
Patrik Nilsson är den arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket som varit på plats och inspekterat skolan.
– Jag har pratat med ledningen på skolan och tagit del av en rad dokument men vår utredning kommer ingå i polisens förundersökning och omfattas av deras förundersökningssekretess så jag kan inte säga så mycket i dagsläget om detta fall, säger han.
Vad har lärare eller annan personal för möjlighet att säga nej om hen anser att det är för riskfyllt att genomföra ett bad eller simundervisning?
– Du är ansvarig att gå till din arbetsgivare och påtala riskerna och om du inte får gehör där så kan du gå till ditt skyddsombud och om hen anser att det finns uppenbar fara för liv och hälsa så kan man kräva att verksamheten stoppas, ett så kallat skyddsombudsstopp. Handlar det inte om en akut fara så kan skyddsombudet göra en 6:6 A-anmälan, säger Patrik Nilsson.
Händelsen utreds även av Arbetsmiljöverket och kommunen.
Här har Läraren.se har skrivit om hur skolor kan hantera att en elev går bort.