Kraven du kan ställa innan bad med barn
Arbetsmiljöbrott Bedömer du att säkerheten är för dålig vid simning och bad på din skola? Kräv då en skriftlig beordran från din chef och att det görs en riskanalys innan du går i väg med eleverna. Det rådet ger arbetsmiljöexperten Hans Flygare på Lärarförbundet.
LÄS ÄVEN: Åklagaren: Så brast lärarna och rektorn när sexåring drunknade
Tre lärare och en rektor åtalades den 1 september i förra veckan. De är misstänkta för arbetsmiljöbrott genom att ha vållat en sexårig pojkes död. Pojken drunknade i samband med en idrottslektion på Tångvallaskolan för drygt två år sedan i Vellinge kommun. Lärarna och rektorn kan riskera upp till två års fängelsestraff – om de döms, men liknande fall har tidigare resulterat i villkorlig dom och dagsböter.
Hans Flygare, arbetsmiljöexpert på Lärarförbundet, ger råd innan du går iväg och simmar med barn. Foto: Lärarförbundet
– Detta är tragiskt för alla inblandade. Värst är det självklart för pojken och hans familj men det är tufft även för rektorn och de lärare som var med när olyckan inträffade. Jag tror också att varje lärare blir berörd och att många kan känna igen sig i situationer då de varit i väg med många elever och inte känt sig trygga och känner att det varit tur att inget inträffat, säger Hans Flygare, ombudsman och arbetsmiljöexpert på Lärarförbundet.
Huvudmannen har ansvaret
Han konstaterar att ingen lärare ska behöva känna oro över att ha ansvar över för många elever vid exempelvis simning, utflykter eller lägerskolor.
Huvudmannen för en skola, fritidsverksamhet eller förskola har huvudansvaret och måste förvissa sig om att aktiviteter som simning och bad sker på ett säkert sätt.
– Är det så att du känner att du riskerar att utsätta någon för allvarlig fara och inte kan göra en aktivitet på ett säkert sätt så ska man signalera det till sin chef och begära en skriftlig beordran från chefen. Man bör också kontakta skyddsombudet lokalt, sin fackliga avdelning eller Lärarförbundet Kontakt, säger Hans Flygare.
Utgå från en checklista
Lärarens stora granskning, våren 2021, visade att sex av tio kommuner saknade centrala riktlinjer för hur simundervisning skulle ske på ett säkert sätt med barn och elever.
Hans Flygare säger att en riskbedömning görs av rektorn i samarbete med skyddsombud och de som ska åka på aktiviteten.
– Man ska gå igenom de regler och riktlinjer som gäller ifall sådana finns. Det är klokt att utgå från en checklista och gå igenom hur många i personalen som åker med, hur många elever som deltar, vilka simkunskaper eller särskilda behov som finns, moment som upplevs osäkra kring ditresa, i omklädningsrum, i badet, utbildning hos personal och så vidare, säger han.
Han är medveten om att lärare kan få en hastig fråga att åka med på en aktivitet, om exempelvis en annan lärare blivit sjuk, men känner man sig inte trygg kring säkerheten så bör man ta upp det med sin chef. Om det inte hjälper så ta det med skyddsombud eller fackliga ombud så får de ta det uppåt i organisationen eller till Arbetsmiljöverket.
LÄS ÄVEN:
Sexåring dog – kommun anmäls för badolycka
Simolyckan i Vellinge: Rektorn delgiven misstanke om brott