Skola slås ut av bakterien – överväger skyddsstopp
Elever och lärare på skolan i Hammarstrand har drabbats hårt av mycoplasmainfektioner.
Arbetsmiljö
I en och en halv månad har Anders-Olovskolan i Hammarstrand kämpat mot mycoplasmainfektioner.
Runt 60 elever och 20 lärare är just nu frånvarande.
Nu överväger facket ett skyddsstopp.
Spridningen av mycoplasmainfektionen har tagit fart på flera platser i landet. Värst drabbat förefaller Anders-Olovskolan i Hammarstrand vara.
Av skolans 220 elever är runt 60 sjuka och av skolans personal är 19, en dryg tredjedel, borta.
– Det har pågått länge, många veckor, säger Sveriges Lärares lokala skyddsombud, Jan Larsén.
Enligt rektorn Anna Schönning slogs det fast att skolan drabbats av bakterien för fem veckor sedan. Då hade det pågått ett tag.
”Har nog nått gränsen”
Lärarna har hoppat in för varandra under hela perioden.
Jan Larsén.
– Alla hjälper till och ställer upp, såklart, som vi lärare har för vana att göra. Men det finns en gräns för lojaliteten, säger Jan Larsén.
Men arbetet har blivit lidande och arbetsmiljön är ansträngd. Sjuka som tillfrisknat men fortfarande varit nedsatta har fått ta hand om sammanslagna klasser och tid avsatt för planering har ätits upp av ständiga inhopp för nya insjuknande.
– Vi har nog nått gränsen för vad vi klarar av, säger Jan Larsén. Det får inte bli värre nu, det måste börja plana ut.
Stress bland lärarna
Enligt Jan Larsén har skyddsstopp övervägts.
– Vi är inte riktigt där än. Vi upplever att vi har en bra dialog med ledningen och att de förstår att kvalitén på undervisningen inte ligger på samma nivå som den brukar. Men det skapar ändå en stress bland lärarna. Alla vill göra sitt bästa.
Även rektorn, Anna Schönning, har hoppat in som lärare.
Anna Schönning.
– Ja, hela ledningen och alla andra som har möjlighet har fått ta hand om undervisning. Det är slitsamt för alla. Vi vill verkligen freda lärarna, ge dem möjlighet att återhämta sig. Vi har tagit bort möten som slukar tid och sådant men det får inte bli värre nu, säger Anna Schönning.
Kunde ha lindrats
Skyddsombudet Jan Larsén menar att situationen hade kunnat lindras om det funnits utarbetade rutiner.
– Ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Mycoplasmainfektioner är ändå en återkommande företeelse. På det sätt som vi varit tvungna att arbeta under den här perioden har gjort att medlemmar börjat fråga vad som gäller avtalsmässigt. Vilka kompensationer ska erbjudas och så vidare.
Rektorn Anna Schönning har förståelse för frågorna.
– Vi funderar hela tiden på vad vi kan göra för att personalen ska må bra och för att undvika ett skyddsstopp. Vi måste vara snälla med oss själva och acceptera att det inte går att maxa kraven just nu.
Fakta om mycoplasma
- Infektion med Mycoplasma pneumoniae förekommer över hela världen.
- Den orsakande mikroorganismen, Mycoplasma pneumoniae, är en liten bakterie utan cellvägg. Bakterien sprids från människa till människa som luftburen droppsmitta och större spridning i samhället förekommer med cirka fyraårsintervaller.
- Smittsamheten är stor och större utbrott kan inträffa i slutna enheter av typen militärförläggningar. Smittspridningen är också stor inom familjen. Mottagligheten för smitta är hög i alla åldrar, och genomgången sjukdom ger ingen bestående immunitet.
- Inkubationstiden är ganska lång, två till tre veckor.
Symptom:
- Insjuknandet går ganska långsamt; heshet kan vara ett tidigt symtom. Hostan är i regel torr och retande. Huvudvärk är vanligt. I ovanliga fall kan en mycoplasmainfektion kompliceras av bland annat hjärtmuskelinflammation (myocardit), hjärnhinneinflammation (meningit) och sönderfall av röda blodkroppar (hemolytisk anemi).
- Det finns flera antibiotika som är verksamma mot mycoplasma. Behandling rekommenderas i regel endast vid lunginflammation.
Källa: Folkhälsomyndigheten