Vikariebrist: ”Gruvan lockar mer än klassrummet”

Foto: Adobe stock och privat

”Vikariebristen är ett problem”, säger Madeleine Bengtsson, ordförande för Sveriges Lärare i Kiruna, om vikariebristen.

Lärarbristen har gjort det svårt att få tag på vikarier.
Låga löner och ansträngd arbetsmiljö ett par av orsakerna.
– Här väljer inhoppare hellre att jobba i gruvan än i klassrummet, säger Madeleine Bengtsson, ordförande för Sveriges Lärare i Kiruna.

Enligt Arbetsförmedlingen är det lärarbrist i 15 och Sveriges 21 län, en brist som även påverkar tillgången på vikarier.

I en enkät från Sveriges Lärare svarade 47 procent att vikarier inte tas in i förskolan och lågstadiet. I högstadiet var siffran 29 procent.

Madeleine Bengtsson, ordförande för Sveriges Lärare i Kiruna känner igen sin vardag i enkätsvaren.

– Det finns andra korttidsjobb i kommunen som lockar mer. Gruvan, åkerier, skogen…

Kaos om elever lämnas ensamma

Vikariebristen kan liknas med ett 15-spel. Flyttas en bricka uppstår genast en brist.

– Fritidspedagoger och resurspersonal har rutinmässigt används som vikarier men det innebär att eleverna som behövt deras hjälp lämnats ensamma i klassrummen.

Och att lämna elever utan uppsyn är inget man vågar göra.

– Skolan är underbemannad och man kan inte lämna de äldre eleverna i mer än en lektion utan att kaos utbryter. De lägre stadierna måste ständigt ha en vuxen i rummet så det händer att även rektorer kliver in som vikarier.

Förväntas kliva in på ”gråtid”

Det ständiga pusslandet har inneburit att all tid som inte är ren undervisningstid kan användas som vikariat för en kollega.

– Våra arbetslag är hårt ansatta och det har länge förväntats att vi ska kliva in som vikarier åt varandra på ”gråtid” som de kallar det, alltså luckor i schemat. Men det är inte luckor utan tid som används till för- och efterarbete, planering och kollegialt lärande.

Eftersom för- och efterarbete ändå måste utföras, inte sällan utanför arbetstid, har Kiruna kommun gått med på att ersätta lärarna.

– Nu har vi fått igenom att den som använder sin ”gråtid” till att vikariera får skriva upp detta som övertid. Det är inte en lösning på problemet men det kommer att synliggöra behovet av ökad bemanning, säger Madeleine Bengtsson.

LÄS MER:

Varannan lärare svarar: Vi kan inte utföra vårt jobb

Lärarna anmälde sig själva – protesterar mot lösningen

Läraren Niklas jobbade på toaletten för att hinna

”Glöm inte att du kan begära ersättning för övertid”

Vikarieschema blev lösningen på lärarnas stress