Lärare riskerar fängelse efter dödsolycka

Före detta rektorn och tre lärare på en skola i Vellinge kan dömas för vållande till annans död, efter en drunkningsolycka 2020. Foto: Polisen

I Malmö tingsrätt pågår rättegången där tre lärare och en rektor riskerar fängelse för vållande till annans död.
Enligt åtal har de genom oaktsamhet orsakat att en sexårig pojke drunknat – ett arbetsmiljöbrott. De fyra har levt med skuldfrågan i nära tre år.

LÄS ÄVEN: Pojke drunknade på skola – lärare och rektor åtalas

I november 2019 har idrottslärarna i Vellinge möte. De pratar bland annat om bristande simkunnighet bland kommunens elever. I anteckningarna från kvällen står att ett femtiotal barn inte når kunskapskravet på att simma 200 meter.

De skriver ”att kunna simma är otvivelaktigt en bra livförsäkring”.

Till skillnad från grannkommunerna saknar Vellinge en plan för simutbildningen.

Riktlinjerna krockar

Vellinge har dessutom två olika dokument med riktlinjer för säkerhet vid simning med skola respektive fritidshem. Förundersökningsprotokollet konstaterar att de delvis är motsägelsefulla.

En granskning som tidningen Läraren gör visar att sådana brister är mer regel än undantag – trots att simkunnighet ingår i kunskapskraven.

Fyra personer prövas nu för arbetsmiljöbrott, för att de genom oaktsamhet orsakat ett barns död. Påföljden kan bli fängelse i upp till två år.

Lärarna har enligt åklagaren Klas Norelius, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, brutit mot sitt arbetsmiljöansvar genom att inte göra en riskbedömning innan olyckan skedde. De har också varit oaktsamma genom att vara för få vuxna på plats – och inte heller uppmärksammat hur pojken hamnat under vattnet.

Rektorn åtalas för att hon missat att göra en riskbedömning, trots tillgång till kommunens riktlinjer för bad med barn och elever.

Försvaret: ”Alla förstår hur det känns”

Läraren som advokat Jessica Stålhammar företräder har arbetat på skolan under hela utredningen.

– Ärendet var färdigutrett efter ett år och jag förstår inte varför det dröjt ytterligare ett och ett halvt år att ta målet till domstol, det skapar bara ett lidande för alla inblandade parter. Jag tror alla förstår hur det känns att ha ett sådant här mål hängande över sig, säger Jessica Stålhammar.

Det är höstterminens andra dag, den 18 augusti 2020, när 41 barn lämnar skolan för att gå och simma.Kvällen innan har en sexårig pojke packat sina badkläder i en påse.

Mamman är tveksam, säger hon i polisförhören efteråt. Hittills har pojken bara fått vara i vattnet när hon är med.

En lärare simmar tillsammans med barnen. Två håller uppsikt från land. De är ombytta och redo att hoppa i det 28-gradiga vattnet.

Ett efter ett får barnen visa sina kunskaper innan de får tillåtelse att närma sig poolens djupa del. Koner vid poolkanten markerar gränsen.

Pojken kan inte simma. Ändå är det på den djupa delen av bassängen han så småningom hittas.

Lägger ansvaret hos rektorn

En av frågorna under rättegången är hur mycket rektorn visste om badutflykten.

– Vår inställning är att min klient gjort allt hon kunnat och följt de skriftliga regler och den muntliga praxis som fanns vid bad i poolen. Det är kommunen och rektorn som brustit i ansvar – bland annat genom att de regler som fanns inte har lokalanpassats för den enskilda skolan, säger advokaten Jessica Stålhammar.

Det är en klasskamrat som uppmärksammar de vuxna på att pojken ligger på botten – en av lärarna hoppar i poolen och drar upp den livlösa pojken. De larmar ambulans och påbörjar hjärt- och lungräddning.

När personal från räddningstjänsten Trelleborg Vellinge Skurup anländer tömmer de barnets lungor på vatten och fortsätter med inblåsningar.

I förhöret konstaterar räddningspersonalen att ”Tre skolpersonal på 41 sjuåriga barn som till största delen inte kan simma känns fel”.

Pojken förs i ambulans till sjukhus men dödförklaras av läkare.

Polisen som får till uppgift att prata med klasskompisarna noterar att de fortfarande är blöta i håret. De frågar när pojken ska komma tillbaka.

Här brister kommunen

Arbetsmiljöverkets inspektion konstaterar att skolan saknar viktiga delar i säkerhetsföreskrifterna för bad – bland annat hur många vuxna som krävs och ett totalt maxantal för barnen.

Rekommendationer från Myndighetens för samhälle och beredskap och Svenska livräddningssällskapet innebär att mellan 8 och 14 vuxna borde ha varit på plats för att säkra den stora barngruppen.

Nära tre år senare har Vellinge regler för hur många vuxna som måste delta, de följer Svenska livräddningssällskapets rekommendationer.
Åklagaren håller inte med försvaret om att tiden som gått fram till rättegång är oskälig.

– Det är olyckligt. Även för rättegången. Det är alltid bra med en minnesbild som är färsk, men det finns inget som legat för fäfot, säger han.
I övrigt vill Klas Norelius inte kommentera målet medan rättegången pågår.

Jessica Öberg, ordförande för Sveriges Lärare i Vellinge, pratar med de åtalade ibland. Frågan är inte längre facklig.

Just nu är hon ute med barnen på förskolan där hon jobbar. De stojar i bakgrunden.

– Ur allt det här fruktansvärda har det ändå kommit en bra sak. Vi vet vad som gäller när det är bad, säger hon.

Domen väntas falla tidigast i april 2023.

LÄS ÄVEN:

Simolyckan i Vellinge: Rektorn delgiven misstanke om brott

Kräv detta innan simning med barn

Tre på Skåneskola brottsmisstänkta efter pojkes död