SKR vill drogtesta lärare
SKR vill drogtesta offentliganställda – Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog betoner i stället arbetsgivarens ansvar för de anställdas rehabilitering.
Arbetsmiljö
Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Arbetsgivarverket ändra i lagen så att det blir lagligt att drogtesta offentliganställda.
– Jag undrar vilka problem som ska lösas med detta, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Privata arbetsgivare har rätt att drogtesta medarbetare – men inte offentliga.
– Konsekvenserna av ett missbruk kan bli förödande för såväl individen som för kollegorna, och inte minst elever och barn, om det inte hanteras, säger Anna Olskog
Idag har arbetsgivaren ansvar för medarbetares rehabilitering.
Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, menar att förslaget om drogtester riskerar att bli verkningslöst om det ansvaret inte förtydligas.
”Kontraproduktivt”
– Det skulle vara helt kontraproduktivt om man bara inriktar sig på drogtester och inte följer upp med stöd och rehabilitering, säger Anna Olskog.
Idag har offentliga arbetsgivare endast möjlighet till frivilliga drogtester, skriver Dagens Medicin.
– Det går att absolut att tycka att det är rimligt att vid vissa typer av misstankar ska man kunna drogtesta. Ingen vill arbeta med någon som är påverkad. Konsekvenserna av ett missbruk kan bli förödande för såväl individen som för kollegorna om det inte hanteras, säger Anna Olskog.
Så påverkas förtroendet
Men samtidigt undrar hon hur ett tvång påverkar förtroendet mellan anställda och arbetsgivare.
– Risken finns att våra medlemmar upplever detta som en kränkning av deras integritet. Det blir också ett brott mot, eller en försvagning av, det förtroende som är grunden på en arbetsplats, säger hon.
Och frågar sig:
– Jag undrar också vad är det för problem som ska lösas med detta? Barn och elevers säkerhet? Eller är det för att kunna uppfylla arbetsgivarens tydligt uttalade rehabiliteringsansvar? Det borde man förklara i så fall, säger Anna Olskog.
SKR vill göra det möjligt med drogtester genom att ändra i lagen om offentliganställda, LOA.
LÄS ÄVEN: