Sju skyddsstopp i skolan varje år – ”Tror det kommer öka”
Arbetsmiljö
Skyddsstoppet på Raketskolan i Kiruna var ett av sex inom utbildningssektorn hittills i år – och det andra i Kiruna. Riksgenomsnittet ligger på sju skyddsstopp per år.
– Det låter som för få om man tittar på den situation läraryrket befinner sig i idag, säger huvudskyddsombudet i Kiruna.
När Carina Lidberg, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Kiruna, drog i nödbromsen på Raketskolan förra veckan, med hänvisning till underbemanning och en orimlig arbetsbörda, var det inte första gången i år som en skola i Kiruna införde skyddstopp.
I maj i år stängdes ett klassrum på Hjalmar Lundbohmsskolan i samma stad efter misstanke om svartmögel. På Raketskolan beslutades om skyddsstopp senast i december 2020 på grund av risk för covidsmitta. Det rapporterar Svenska Dagbladet.
Det gör att Kiruna leder skyddsstoppsligan över intilliggande kommuner. Enligt Carina Lidberg finns det flera tänkbara förklaringar.
– Vi flyttar en hel stad och kommunen har nyligen genomdrivit en omfattande skolstrukturförändring mitt under pågående pandemi. Sedan har vi en het arbetsmarknad där alla branscher skriker efter arbetskraft. Vi har ungefär 1 000 lediga jobb i Kiruna nu, säger hon till Skolvärlden.
Sammantaget har det lett till att ett flertal lärare på orten har lämnat yrket helt och hållet.
– Vi har lägre behörighet nu än innan skolstrukturförändringen. Behöriga lärare har valt att gå till andra yrken eller att gå i förtidspension. I dag har Kiruna kommun en lärarbehörighet på 57 procent jämfört med riket som ligger på 71 procent, säger Carina Lidberg.
Arbetsrelaterad ohälsa vanligt i skolan
Mellan åren 2015–2021, lades det totalt 48 skyddsstopp inom utbildningssektorn i hela landet, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Det ger ett snitt på nästan sju stopp per år och innebär att utbildning till den femte största sektorn när det kommer till antal skyddsstopp.– Vi är inte speciellt förvånade, för utifrån statistik och egna erfarenheter vet vi att utbildningssektorn legat högt vad gäller arbetsrelaterad ohälsa, säger Kristian Hansson, sakkunnig i skola och utbildning vid Arbetsmiljöverket, till SvD.
Han menar att ett beslut om skyddsstopp är ett tecken på att samverkan på arbetsplatsen inte fungerar.
– Men när man haft skyddsstopp brukar det leda till processer, att man sätter fokus på arbetsmiljöarbetet, säger han.
Positiv respons på skyddsstopp
Carina Lidberg på Lärarförbundet har fått mängder med positiv respons och intresserade frågor från lärare och skyddsombud i hela landet efter att skyddsstoppet på Raketskolan rönt stort medialt intresse.– Många hör av sig och är glada att någon sätter ner foten och säger ifrån. Skyddsstoppet har synliggjort lärarnas arbetsbelastning och arbetsmiljö. Sen vill också många vill veta hur jag gått till väga, hur jag motiverat stoppet och om jag kan delta i nätverksträffar med andra skyddsombud, säger hon.
I den positiva responsen inkluderas även kommunen. Carina Lidberg lyfter fram att samverkan med förvaltningen har fungerat bra hela vägen från att hon aviserade att ett stopp var på gång.
”Behöver dra i nödbromsen”
Trots att utbildning är den femte största sektorn i landet när det kommer till antal skyddsstopp tycker hon att sju per år är förvånansvärt få.– Med tanke på att vi har låg behörighet och lärarbrist i hela riket så är det väldigt få skyddssopp gjorda. Lärare har överlag en genomgående hög arbetsbelastning samt en icke godtagbar arbetsmiljö och det sliter på hälsan. Jobbet påverkar även familjeliv och fritid och det går inte i längden. Då behöver man dra i nödbromsen.
Så du tror att skyddsstoppen kan komma att öka?
– Det tror jag definitivt. Det ger möjlighet till ett omtag av verksamheten och man finner förhoppningsvis nya kreativa lösningar på problemen i dialog och samverkan med varandra, säger Carina Lidberg.
Covid orsak till många skyddsstopp
En genomgång a statistiken för 2019 och fram till halvårsskiftet i år genomförd av TT visar att de flesta stoppen gäller grundskolor, men att även gymnasie- och förskolor berörts. Endast ett par fall gäller studieförbund och universitet.Covid har varit den i särklass vanligaste orsaken till skyddsstopp från 2019 och framåt, med över hälften av stoppen baserade på smittrisk. Därefter kommer brister i den fysiska arbetsmiljön som fukt, mögel och radon. Tre fall har handlat om hot eller våld.