Regeringen: Så ska lärare administrera mindre
Skolminister Lotta Edholm (L) och Sverigedemokraternas Patrik Reslow presenterade utredaren Bo Jansson.
Arbetsmiljö
I Tidöavtalets skolprogram ingår att minska lärares pappersarbete.
Nu utser skolminister Lotta Edholm (L) tidigare LR-ordföranden Bo Jansson till utredare av hur förskollärare och lärare ska slippa överdokumentation.
LÄS ÄVEN: Lärarna om kommunens lönebesked: ”Glasspengar”
– Skolan lider av en dokumentationssjuka, säger Edholm under presskonferensen.
Att lärare och rektorer sticker ut bland andra yrkesgrupper när det gäller hur mycket tid de lägger ner på dokumentation varnade Statskontoret för efter sin utredning av det statliga styret av kommunerna. Lärarna har själva larmat länge över sina ökade arbetsuppgifter.
Han ska lätta administrationen
Frågan landade i Tidöavtalets skolpunkter och nu presenterar skolminister Lotta Edholm (L) och samarbetspartiets Sverigedemokraternas Patrik Reslow regeringens utredare, före detta ordföranden för tidigare Lärarnas Riksförbund, Bo Jansson.
Han ska se över vad som kan tas bort, vad som kan minskas och vad som kan skötas av andra.
Samtidigt är Lotta Edholm tydlig med att syftet inte är att lägga mer undervisningstid på lärarna.
Bo Jansson intygar att det är en stor uppgift han tar på sig.
– Jag har själv sett hur allt fler arbetsuppgifter läggs på förskollärare och lärare, allt mer administration och dokumentation, säger han.
Därför ökar administrationen
Ett problem, enligt utredaren, är att skolan styrs på flera olika nivåer.
– Det läggs på från nationellt håll, från riksdag och regering, utan från kommuner, andra huvudmän och från enskilda skolor. När man försöker göra förändringar har jag märkt att det är svårt för de olika nivåerna att ta bort saker. Jag tror att det behövs en tydlig signal från nationell nivå för att få förändringar, säger han.
I första hand vill Bo Jansson rensa bort dubbelarbetet.
– Lärare och förskollärare ger feedback redan under lektionstid och i grupper, men jag tror inte att det behövs en dokumentation som är så frekvent. Det är som att det inte finns tillit till det dagliga arbetet och där vill jag gå in hårt och se vad man kan ta bort – men om jag säger att jag vill skära ner på något så kommer det finnas grupper som vill ha det kvar. Det blir tufft att säga, men det måste finnas tillit till att vi gör vårt jobb, säger han.
Reformen kostar en miljard
Lotta Edholm står själv bakom förslag som riskerar att leda till mer dokumentation.
Tidöförslagen för skolan innehåller bland annat mer undervisning och obligatorisk anmälning av brott som sker på skolan, vilka risker ser ni att det blir mer administration?
– Det finns alltid en risk att politiker gör detta. Det är vi väl medvetna om. Dokumentationen har tillkommit av ett gott skäl, men till slut växer det till ett berg. Som politiker måste vi försöka undvika att göra detta.
– Men när det gäller utökad tid i lågstadiet så kompenserar staten för det, varje enskild lärare ska inte jobba mer utan det finns kompensation. Reformen kostar nästan en miljard, säger Lotta Edholm.
Utredningen ska presenteras hösten 2024.