Lärarna fick nog – nu har alla i tjänst sagt upp sig

Samtliga lärare i tjänst på Målrydskolan utanför Borås har sagt upp sig.

Fem rektorer på två år och en mycket ansträngd arbetsmiljö under våren.
Det blev för mycket för lärarna på lilla Målsrydskolan utanför Borås.
Nu har samtliga lärare i tjänst sagt upp sig.

Enligt vårdnadshavare som Borås tidning pratat med larmade föräldrarna om våld, barn som bad föräldrarna stanna klassrummen och elever som hetsade varandra att leka på järnvägsspåret intill skolan.

Skolinspektionen har startat en utredning och företagsvården har varit inkopplade. En handlingsplan har upprättats men lärarna hann tröttna. Två sade upp sig innan sommarlovet och två under sommaren. Den femte är föräldraledig.

Uppgivna lärare

Enligt Tommi Wärme, ordförande och huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Borås, har lärarna han varit i kontakt med uttryckt en uppgivenhet.

Tommi Wärme.

– Den ordinarie rektorn som hade jobbat där i många år blev långtidssjukskriven och under de senaste två åren har det funnits 4-5 tf-rektorer. Det blev slitsamt för personalen och när det skulle rekryteras en ny ordinarie rektor var förväntningarna höga. Tyvärr upplevde våra medlemmar att den nya rektorn inte var så tillgänglig och närvarande som man hade hoppats

Den nya ordinarie rektorn, Therése Costinger, tillträdde i februari tidigare i år. Hon är även rektor för den större skolan Dannikeskolan och medger att hennes första månader varit ansträngda.

– Det har varit en extraordinär situation under våren – flera stora insatser påbörjades och kommer även fortgå under det kommande läsåret. Tyvärr har vi tvingats att lägga oerhört mycket tid, fokus och energi på andra saker än att jobba för dem vi är till för – eleverna, samt att fortsätta bygga vår verksamhet.

Upplever positiv förändring

Uppgifterna om att elever lekt på järnvägsspåret och att skolan haft problem med studieron, tryggheten och kränkande behandling har fått Skolinspektionen att utökat sin tillsyn av skolan.

Vad är din bild av skälet till att lärarna sagt upp sig, Therese Costinger?

– Jag kan inte svara för enskilda personer men jag vet att anledningarna varierar.

Stämmer vårdnadshavarnas bild av att det var stökigt på skolan under våren?

– Vad som är stökigt är väldigt subjektivt. Min upplevelse är att det ser olika ut i olika klasser på skolan. Däremot upplever jag en positiv förändring på rasterna när vi införde rastaktiviteter. Det blev lugnare och färre konflikter på rasterna.

Ersatts med obehöriga

Skolinspektionen ska kontrollera skolan under hösten. Vilka åtgärder anser du behöver vidtas?

– Vi behöver bygga stabilitet och kontinuitet i organisationen för att kunna skapa en trygg och säker miljö för eleverna och leverera en kvalitativ undervisning.  

Kommer alla nya lärare att vara behöriga?

– Det vi gått ut med är att vi startar höstterminen med behöriga lärare. Sedan i glappet som uppstår mellan uppsägningstid och tills vi har behöriga lärare på plats, under rekryteringsprocessen, så har vi en lösning med personal som är känd sedan tidigare för eleverna för att skapa trygghet.

– Personal som vikarierar i klasserna under rekryteringsprocessen kommer även få en mentor – en förstelärare – som handleder och stöttar.

Enligt Tommi Wärme har två av lärarna som sagt upp sig ersatts med obehöriga.

LÄS MER:

Trots lärarbristen – lärare har svårt att få jobb

Sandström: Jobbannonser för lärare är sorglig läsning

Ny rapport: Lärarbristen ett hot mot Nordens länder