Lämnade Umeå för Vännäs: ”Fick upp lönen med tusenlappar”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Bättre arbetsmiljö – och högre lön.
Det fick Maria Lejon-Elving att lämna Umeå för att bli lärare i Vännäs.
– Jag fick upp lönen med många tusenlappar, säger hon.

Maria Lejon-Elfving jobbar som SO-lärare sedan början av 2000-talet. Efter drygt 15 år, varav åtta på Linneaskolan i Umeå, ville hon byta tjänst.

Hon fastnade för Hammarskolan i Vännäs där arbetsmiljö och lön i kombination låg bakom beslutet att flytta på sig. Skolans goda rutiner och strukturer med allt ifrån mötestider, friluftsdagar till ansvarsgrupper, framhålls:

– Och inte minst vår vikariesamordnare. Då får man bättre ork och kollegorna blir kvar länge vilket gör att skolan i sig blir stabil. Man får inarbetade rutiner och kontinuitet utifrån att man kan utvärdera ​arbetet. När jag rekryterades hit hade jag en ex-kollega i Umeå som hade börjat här och som berättade hur läget var i Vännäs.

De viktiga skälen för henne

Vid tidpunkten då Maria Lejon-Elfving lämnade Linneaskolan hade lärarna ”ungefär” fem SO-grupper på en heltid. I Vännäs var motsvarande siffra fyra.

– Arbetsbelastning och arbetsmiljö var viktiga skäl för mig. Det andra var lönen, som jag fick upp med många tusenlappar. Umeå betalar väldigt dåligt, för mig skiljde det mycket. I Umeå fanns inga resurser, det var slimmat på alla plan. Det fanns inte lika många specialpedagoger som kunde avlasta oss eller hjälpa elever med behov.

Har stöd av en elevcoach

Hon framhåller Hammarskolans gedigna arbete för att försöka fånga upp elever med stöd av ett trygghetsteam där en elevcoach (elevkoordinator) ingår.

– Elevcoachen tar bland annat hand om elevfrånvaro snabbt. Vi har också en bra elevhälsa med skolsköterska, kurator, och studie- och yrkesvägledare som bland annat håller i framåtsyftande samtal. Det här är något som avlastar oss lärare. Man har tänkt till så att lärare får vara lärare och skolan har hittat former för att försöka få eleverna att må, och klara sina studier, bra.

Hur var det i Umeå?

– En stor ruljans på personal. Jag trivdes jättebra med kollegorna men i kommunen var det pressat med mer undervisningstid, och ja allting var egentligen mer tajt. Både ekonomiskt och tidsmässigt.