Kommunen hotas med böter efter lärarnas larm

Skurups kommun agerade inte efter bland andra Hans Gunnerdals larm om dålig arbetsmiljö. Nu hotas kommunen av böter.

Arbetsmiljöverket läxar upp Skurups kommun och hotar med böter om inte arbetsbelastningen för lärarna minskar.
– Ibland måste man tillåta sig bli förbannad för att problem ska åtgärdas, säger Hans Gunnerdal, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Under lång tid har lärarna i Skurup gått på knäna. Ständigt minskade resurser och ökade krav på att vikariera för varandra i stället för att ta in vikarier har inneburit att många tappat kraft. Ljuset i slutet av tunneln saknades.

Hans Gunnerdal

Kraftlösa lärare innebar i sin tur att stöket mellan elever och mellan elever och lärare ökade, enligt Hans Gunnerdal.

Ljum respons från kommunen

Situationen blev ohållbar. Hans Gunnerdal beskrev det som så illa att det var svårt att se att det ens kunde bli värre. Han slog larm till kommunen och lämnade in en begäran om arbetsmiljöåtgärder. 

Responsen från förvaltningscheferna var ljum.

– Vi har gjort en medarbetarundersökning och inget negativt sticker ut där, sa skolchefen Lena Planken.

Hon hävdade att fackets bild av verksamheten inte stämde och att hon hade siffror på att sjukskrivningarna minskade, att det alltså, tvärtom, hade blivit bättre.

Ohållbar situation

Skyddsombudet övervägde skyddsstopp men landade i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Som gjorde inspektion. Och som kom fram till att situationen på skolorna i Skurup är ohållbar.

– Det är skönt att få känslan som vi alla haft, att vår arbetsmiljö inte är acceptabel, bekräftad av Arbetsmiljöverket, säger Hans Gunnerdal.

Arbetsmiljöverket läxar nu upp kommunen och kräver att de ska undersöka och bedöma riskerna med arbetsbelastningen för skolpersonal på elva förskolor och åtta skolor.

– Alla har rätt till en bra arbetsmiljö. Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö, som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig, skriver de.

Så skriver myndigheten

Arbetsmiljöverket skriver vidare:

”Utifrån resultatet av riskbedömningen ska ni vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

Åtgärderna ska leda till minskade krav i arbetet och/eller till att resurser för arbetet tillförs.

De åtgärder som ni inte genomför omedelbart ska ni föra in i en skriftlig handlingsplan. Av handlingsplanen ska framgå:

  • när åtgärderna ska vara genomförda,
  • vem som ska se till att åtgärderna genomförs,
  • när resultatet av genomförda åtgärder ska kontrolleras.”

”Ingen hänsyn till budget”

Arbetsmiljöverket har gett kommunen fram till den 16:e februari att återkomma med eventuella synpunkter på kravlistan. Om inga synpunkter om till exempel tidsramarna för åtgärderna inkommer till verket ska kraven vara uppfyllda senast den 24 maj, annars väntar böter.

– Man ska inte acceptera och normalisera det som så uppenbart strider mot skollagen och arbetsmiljölagen. Lagarna tar ingen hänsyn till kommunens budget och det ska inte vi heller göra, säger Hans Gunnerdal.

LÄS MER:

Efter hot och våld – nu överväger facket skyddsstopp

Kaos på skola – ledningen struntade i fackets skyddsstopp

Sju skyddsstopp i skolan varje år – ”Tror det kommer öka”