Lärarna anmälde sig själva – protesterar mot lösningen

Pernilla Lindberg, skolchef i Vindeln och Sebastian Swahn, musiklärare på Älvbrinksskolan.

Vindelns kommun utanför Umeå står med hot om miljonböter efter stora brister på Älvbrinksskolan – brister som uppmärksammades efter att 51 lärare valt att anmäla sig själva till Skolinspektionen.
Kommunens åtgärdsprogram får tummen ner av lärarna – som går vidare med sin kamp.
– Hela den här rapporten är på låtsas, säger musikläraren Sebastian Swahn.

I februari 2024 kunde Vi Lärare berätta att 51 lärare i Vindelns kommun anmälde sig själva till Skolinspektionen.

Elle Hellman, klasslärare på lågstadiet, förklarade den ovanliga åtgärden:

– Lärarna går i princip back i planeringstid och ska ändå anpassa mot svaga, starka, sva-elever, hjälpa resurserna. Arbetsmiljön är riktigt, riktigt dålig men alla klandrar sig själva, säger hon.

”Omfattande brister”

Skolinspektionens inspektion lämnade inga tvivel.

Myndigheten konstaterade i september samma år att bristerna är omfattande, att de försvårar för eleverna att nå målen och att ett stort antal elever vid Älvbrinkens skola inte får det stöd de har rätt till. Och hotade med böter på en miljon kronor.

Sedan dess har Älvbrinksskolan en ny rektor och kommunen en ny skolchef, som står bakom det åtgärdsprogram som Skolinspektionen fått.

Vi Lärare har tagit del av både denna rapport och lärarnas respons, som också gått till myndigheten.

”Hoppas vi får rätt”

– Det är ny skolchef och ny rektor, och de kunde valt att inte skriva under. Jag hoppas att Skolinspektionen biter dem i ändan, att vi får rätt, säger Sebastian Swahn, musiklärare på Älvbrinkens skola.

I sitt svar till Skolinspektionen skriver rektor att de inventerat tillgången till elevhälsopersonal, och att den fyller behoven.

– Det är förfärligt. Speciallärarna skriker att de inte räcker till. De sätts på vikariejobb för det finns ingen annan. De nöter ut de speciallärare vi har, säger Sebastian Swahn.

”Kommer göra ytterligare förändringar”

I dagsläget arbetar fyra speciallärare och två specialpedagoger på de fem skolorna i kommunen – alla utom en på heltidstjänster, enligt skolchefen Pernilla Lindberg.

Hon säger att kommunen inte skiljer ut sig jämfört med andra kommuner, sett till tillgången till elevhälsa i förhållande till elevantalet.

– Historiskt sett har inte uppdragen varit så tydliga för dem som jobbar som pedagoger och speciallärare, arbetsfördelningen och uppgifterna har inte varit jämnt fördelade. Det har vi sett över och vi har sett över rutiner och arbetssätt och vi har gjort förändringar och kommer att göra ytterligare förändringar, säger hon.

”Hoppar in som resurs”

Nya tydligare vikarierutiner finns på plats – men det saknas personal att ta in.

– Jag hoppar in både som elevresurs och som vikarie, säger Sebastian Swahn.

Pernilla Lindberg menar att läget är bättre än för ett par år sedan.

– Vi har en vikariepool där man arbetar med rekrytering av personal. I vissa perioder kan det vara 15 borta i personalen, både sjukdom och vab, och det är svårt att hitta vikarier för att täcka alla luckor, säger hon.

Vi Lärare har skrivit om att föräldrar ryckt in på eget bevåg för att förhindra otrygghet, bland annat på skolgården.

För att öka tryggheten och studieron kommer alla anställda att vara rastvakt minst två gånger i veckan.

Rektorn skriver i sitt svar till Skolinspektionen att personalen ska arbeta med ”närvaro, lyhördhet och ett professionellt bemötande av eleverna” för att skapa en trygg miljö. Tillsammans med kommunens skolutvecklingsgrupp har skolledningen tagit fram olika fiktiva scenarier som arbetslagen diskuterar.

– Hela den här rapporten, det är på låtsas. Det är inte mycket som stämmer. Att vara lyhörd är inget vi börjat med nu, det är vad vi gör hela tiden – det är som att andas, säger Sebastian Swahn.

Vill flytta personal

Skolinspektionen har också kritiserat att elever som har svenska som andraspråk i stället undervisas på svenska, de lärare som har SVA-kompetens undervisar andra elever.

Enligt redovisningen till Skolinspektionen har kommunen anställt ytterligare personal – men det stämmer inte.

– Vem skulle det vara? Säger Sebastian Swahn.

– Kompetensen finns i organisationen och vi behöver flytta den dit den behövs, säger Pernilla Lindberg.

Enligt Pernilla Lindberg har skolorna inga besparingskrav under 2025, och budgetramarna är uppräknade för att möta kostnadsökningarna.

Men samtidigt har kommunen infört restriktioner för vem som får köpa material, enligt lärarnas skrivelse till Skolinspektionen saknades det till exempel pengar för att köpa öronproppar till en elev som behöver.

Nu måste lärarna be sin teamledare att handla.

– Det blir ännu krångligare, jag åker in till Umeå och köper saker på affären. Ska jag ta med lagledaren dit? säger Sebastian Swahn.

– Jag skulle säga att vi har resurser så vi klarar oss, vårt uppdrag är att se till att optimera det, säger Pernilla Lindberg.

Skolchefen: Detta är bristerna

Enligt henne är bristerna lärarna upplever egentligen en brist på organisation.

– Jag tänker att alla i hela organisationen behöver se till vad man har för uppdrag och vad man har för roll. Vad ska göras, vad tillhör mitt uppdrag? Inte alltid tänka att det är någon annan som ska lösa problemen, säger hon.

Sebastian Swahn och de lärare som skrivit till Skolinspektionen hoppas att myndigheten inte ska låta nöja sig med kommunens åtgärder.

– Det lärarna vill ha är mer resurser och assistenter som kan hjälpa dem i klassen, fler speciallärare som kan hjälpa till med svårare fall. Och en bättre vikariehantering, säger Sebastian Swahn.

LÄS ÄVEN:

Lärare anmälde sig själva – nu ska Skolinspektionen granska

Miljonböter hotar efter att lärarna anmälde sig själva

Henrik anmälde sin skola till Skolinspektionen: ”Stor vånda”

Förslaget: Uppgifterna som lärare ska låta bli