Fler lärare lämnar skolan – så kan avhoppen minska

”Vi kräver rätten att få vara lärare” säger förbundsordföranden Anna Olskog.
Arbetsbelastning
Fler utbildade lärare lämnar skolan.
Den vanligaste orsaken är bristande arbetsmiljö.
– Ren självbevarelsedrift, säger Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.
Dålig arbetsmiljö, stress och arbetsbelastning. Det är de viktigaste orsakerna till att utbildade lärare väljer att byta yrke.
Det visar en enkätundersökning som SCB gjort med drygt 4 700 före detta lärare.
Färska siffror visar också att även det totala antalet utbildade lärare ökar, ökar andelen som arbetar utanför skolan mer. På sikt kan behörigheten minska, varnar SCB.
– Det är ren självbevarelsedrift som gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen, säger Anna Olskog.
Brister i arbetet med arbetsmiljö
Avhoppen sker mot en mörk bakgrund.
Arbetsmiljöverkets stora tillsyn av 1 500 grund- och gymnasieskolor visar att tre av fyra huvudmän brister i det förebyggande arbetet mot hot och våld. Detta trots att anmälningarna fortsätter att öka.
Nästan alla huvudmän, 96 procent, brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Det är viktigt att arbeta förebyggande men det riskerar att bli så att vi bara skjutsar runt problemen och det är inte hållbart. De åtgärder som beslutas kräver resurser, till slut och sist måste det måste finnas lärare eller personal som ska utföra dem.
– Vi har alla bevis för det är allvar men det händer för lite under tiden som våra kollegor lämnar yrket, säger Anna Olskog.
Hög arbetsbelastning
Samtidigt uppger sex av tio lärare att arbetsbelastningen är för hög – en andel som placerar dem i högst av alla yrkesgrupper.
För att komma till rätta med den tunga arbetsbelastningen kräver Sveriges Lärare att huvudmännen ska freda undervisningstiden.
Lärarfacket har sagt nej till SKR och Sobonas slutbud, och befinner sig i en segdragen avtalsförhandling med arbetsgivaren.
– Det går fortsatt trögt, säger Anna Olskog.
Så kan fler återvända
När SCB frågade de nära 5 000 utbildade lärare som lämnat skolan om de skulle kunna tänka sig att återvända till skolan var det drygt hälften som svarade ja eller kanske.
– Det handlar om politiska prioriteringar, det är ingen naturlag som gör att det ser ut som det gör. Vi kräver bara rätten att få vara lärare – robusta regleringar, rimlig arbetsbelastning och konkurrenskraftiga löner, säger Anna Olskog.
LÄS ÄVEN:
Så många skolor brister i arbetet med hot och våld: ”Skrämmande”