
Aktiv lyssning. Magdalena Lind lyssnar på elevernas omdömen om olika reklamfilmer. Det är ett pass i retorik i ämnet svenska.
Tvålärarskap Bredare bedömning, bättre stöd till elever och roligare jobb. Marie Gilbertsson och Magdalena Lind ser många fördelar med tvålärarskap. Nu håller de på att skriva en bok om sina erfarenheter.
Totalt 38 elever från två klasser är på plats i skolans största lektionssal. Ett pass på tre timmar i retorik väntar med en kortare rast i mitten.
Det kommer att visas filmer, bli talanalys i helgrupp och retorikpass i mindre grupper innan det är dags för återsamling. Alla moment finns nedskrivna på tavlan
I salen finns också lärarna Marie Gilbertsson och Magdalena Lind. De arbetar med tvålärarskap här på Karolinska gymnasiet i Örebro.
– Nu ska vi visa en film om det vi pratat minst om. Det politiska talet, säger Marie Gilbertsson till eleverna som går tredje året på naturvetenskapligt program.
Vi vet också att vi har olika styrkor där vi verkligen kan komplettera varandra.
Magdalena Lind startar filmen. Den handlar om en amerikansk politiker som i sitt tal försöker att övertyga åhörarna att välja honom till partiets representant.
Han talar intensivt om sina fördelar och tar i så att rösten spricker flera gånger. Salen fylls av skratt från flera elever.
– Tänk på att retorik är olika i olika länder och kulturer. Det skulle nog vara svårt att hitta en svensk politiker som tar i så här mycket, säger Magdalena Lind efter filmen.
– Men vad var det som fungerade bra i talet. Diskutera två och två, säger Marie Gilbertsson. Sedan går hon och kollegan Magdalena Lind runt i rummet och lyssnar på diskussionerna.
– Politikern fick i alla fall allas uppmärksamhet, men han var lite väl engagerad, säger eleven Reem Geber.
Så är det dags att dela gruppen. Marie Gilbertsson går med sin elevgrupp till ett mindre klassrum. Här ska de lyssna på högtidstal. De får se och lyssna på H.M Konungen från riksmötets öppnande den 30 september 2014. Han tar bland annat upp den skogsbrand som drabbade Värmland och etniska konflikter och humanitära kriser i världen.
Eleverna ger exempel på värdeladdade ord, stilfigurer, metaforer och kroppsspråk.
Signe Eriksson är inte helt nöjd med kroppsspråket hos statschefen.
– Han rörde bara på huvudet när han tittade upp från sitt tal så det kändes inte så passionerat. Men han var säker och lugn, säger hon.
I den stora salen undervisar Magdalena Lind om retorik i reklam. Eleverna ser Volvos film med Zlatan, som läser Du gamla du fria till suggestiv musik.
Magdalena Lind och Marie Gilbertsson började att planera övergången till tvålärarsystem våren 2017. Inspiration fick de bland annat genom ett studiebesök i USA. Höstterminen 2017 var det dags för starten på Karolinska gymnasiet.
– Första året började vi med en trea för vi tror inte att man kan slå ihop två klasser från första året. Eleverna måste lära känna sin egen klass först, säger Marie Gilbertsson.
Några vinster, som de nämner med tvålärarskap, är höjd måluppfyllelse, att bedömningen blir mer likvärdig och att man har möjlighet att använda fler pedagogiska modeller. De har till exempel stationsundervisning. De kan vara ansvariga för var sin station och ha en station där eleverna arbetar själva.
Det här ska de göra om en vecka i historieämnet. Då är det en utställning om Förintelsen på en station, i ett klassrum har Marie Gilbertsson en samtalsföreläsning och i en tredje station visas en journalfilm.
Den vanligaste gruppstorleken är drygt 60 elever i två klasser. Men med tvålärarsystemet kan de ändå få mindre och mer anpassad gruppundervisning.
– I en sådan stor grupp finns det stora vinster med stationsundervisning. Då får man få ner eleverna i antal jämfört med att ha 32 elever själv. Fördelar finns också vid prov. Då kan jag till exempel vara med i stort sett alla elever medan Magdalena genomför muntligt prov med en eller två elever, säger Marie Gilbertsson.
Aktiv lyssning. Magdalena Lind lyssnar på elevernas omdömen om olika reklamfilmer. Det är ett pass i retorik i ämnet svenska.
En stor vinst tycker de det är att ha elever som läser svenska och svenska som andraspråk i samma grupp.
– Sva-eleverna har fått så mycket mer svenska i sig. Marie är också utbildad Sva-lärare, säger Magdalena Lind.
– Vi har också kunnat få fler timmar tack vare systemet att få dem i samma grupp. De som har det allra tuffast har kunnat få bra stöd och anpassningar, tillägger Marie Gilbertsson.
För att lyckas med tvålärarskap nämner de att man måste vara tydlig med sina olika roller och ha högt i tak.
– Och den största utmaningen är att ”kill your darlings”. Ett moment som jag har släppt är när jag berättar om min familjehistoria i avsnittet om mellankrigstiden, säger Marie Gilbertsson.
– Vi båda gick in i det här efter många års lärarerfarenhet med moment som vi vet att vi gillar. Vi vet också att vi har olika styrkor där vi verkligen kan komplettera varandra.
Genom tvålärarskapet kan de också ge eleverna bredare bedömning och bredare underlag för betygen. Men vad händer när de har olika uppfattningar?
– Det händer inte så ofta. Och eleverna bedöms alltid anonymt. Vi kan diskutera och vet båda vad eleverna har gått igenom. De inspelen kan man inte få om man vill ha stöd i bedömning av en lärare som inte har arbetat med våra elever, säger Marie Gilbertsson.
– Så här lite diskussioner med eleverna om deras betyg har vi inte upplevt tidigare, tillägger Magdalena Lind.
Marie Gilbertsson och Magdalena Lind har får flera utmärkelser för arbetet med tvålärarskap. I höstas belönades de med Helgepriset på 125 000 kronor med uppdraget att skriva en bok om arbetssättet. Det blir en handbok med handfasta tips som kommer ut till julen.
– Vi har kommit halvvägs med boken. Vi vill på ett sätt skriva den boken som vi själva skulle velat ha. Tvålärarskap är ovanligt i gymnasieskolan, säger Marie Gilbertsson.
Det blir en helt annan dynamik jämfört med att undervisa själv.
En nackdel med tvålärarskap är att eleverna kan vara nervösa inför starten. En annan är att man måste var noga med den tid som finns för planering.
– Vi måste vara jättefokuserade och disciplinerade de få timmar vi har med gemensam planering. Det är heliga tillfällen med dagordning, säger Marie Gilbertsson.
– Någon gång har eleverna också tyckt att de fått dubbla budskap av oss. En del elever kan också vara blyga i början med en stor grupp, säger Magdalena Lind.
De är noga med att utvärdera tvålärarskapet. Och mellan 93 och 96 procent av elverna har svarat att de vill fortsätta med två lärare i klassrummet.
Andra lärare på skolan har visat intresse för arbetssättet men ingen annan har börjat med tvålärarskap. För att det ska kunna genomföras behövs dock en stor sal och det ska fungera schematekniskt.
De båda lärarna lyfter också fram att det blir en annan stämning med tvålärarskap. Och att det är roligt.
– Det blir en helt annan dynamik jämfört med att undervisa själv. Det ger härliga samtal mellan oss och man kommer nära eleverna under lektionerna, säger Magdalena Lind.
Något som också framgår i elevernas utvärdering:
”Det är roligt när de pratar och skojar med varandra. Det blir liksom mer liv i undervisningen”, skriver en elev.
Extra anpassningar är också något som de tycker fungerar bättre med tvålärarskapet. Ett exempel är att kunna ha närläsning i historia. En av lärarna kan arbeta med 55 elever med instuderingsfrågor och traditionell undervisning.
– Då kan den andra gå i väg med fem elever och närläsa texten om franska revolutionen med alla begrepp, för att ta ett exempel, säger Marie Gilbertsson.
– Tänk vilken vinst det skulle kunna vara i till exempel biologi med tvålärarskap med alla begrepp som finns där.
Anpassningar kan också göras med prov. Där en grupp skriver provet medan de andra får det muntligt.
Magdalena Lind berättar att det finns sex olika modeller med tvålärarskap där grunden är att arbeta med hela gruppen. En modell är när en undervisar och den andra observerar.
– Snacka om kollegialt lärande. En av oss kan ta ansvaret för en timme och den andra låtsas att vara delaktig men uppgiften är att observera någon elev, gruppen eller kollegan. Det har man aldrig möjlighet till annars.
– Man får en timme att noggrant kunna se vad som fungerar för en elev som kanske har svårigheter, eller vad som fungerar för gruppen, säger Marie Gilbertsson.
Den undersökning som de försökt att göra över elevernas måluppfyllelse visar att de som ligger i mittenspannet ligger kvar, de som ligger i det övre spannet har fått ännu högre betyg och de som har legat i det lägre har höjt sina resultat.
– Det är ingen vetenskaplig undersökning men vi har jämfört med hur det har sett ut tidigare för de här eleverna och hur det ser ut i andra ämnen. Det går inte att falla mellan stolarna när du har det tufft om det finns två lärare i gruppen
Så är det dags för återsamling i sal 3205. Några elever vill fortsätta att visa filmklipp för sina lärare medan andra plockar tillbaka sina mobiler som ligger i en röd plastbox.
– De här lektionerna är långa, säger en elev.
– Ja, men tänk vad mycket vi har hunnit med, säger Magdalena Lind och drar upp gardinerna efter filmvisningen för att släppa in vårljuset ett stenkast från Örebro slott.
Slutreplik Hanna Garberg besvarar Skolledarnas oro för regleringar av lärares arbetstid.
Replik ”Kroka arm med oss i regleringsfrågan” skrev Hanna Garberg – nu svarar skolledarna.
Hök25 Uppmaningen till SKR i striden om reglerad planeringstid.
Debatt ”Förutom faktafel och fusk äventyrar AI även förmågan till källkritik”.
Debatt Hanna Garberg om SKR:s förslag för lärares arbetsmiljö: ”Ett hån”
Hök25 ”Stora oönskade konsekvenser för tredje man”
Hök25 ”Strejk är bättre som hot än vad den är i verkligheten.”
Debatt ”Antingen är det en marknad eller så är det inte en marknad. Det kan inte bara vara det när det passar”
Debatt ”Politikerna har nu ett val. Antingen skapar de en tyglad lärarkår, eller så lyssnar de till oss som faktiskt berörs.”
Debatt ”Elevhälsoprocessen i svensk skola måste skrotas – den är orättvis”.
Digitala nationella prov Arbetar redan med upphandlingen av en ny provplattform: ”Har haft dialog med kritikerna”.
Krönika ”Jag försöker förstå hur lärares status ska kunna öka när vi blir så uppläxade hela tiden.”
Våld i skolan Utbildningsministern: Tryggheten i svenska skolor har tyvärr blivit sämre över tid.
Debatt Elevernas svar på filosofiska frågan förvånade: ”Detta är viktigast med skolan”.
Debatt ”Kvartalsrapporter ska inte styra skolan”.
Arbetsbelastning ”De styrande borde ta chansen att minska grupperna nu när de har möjlighet.”
Forskning Stor studie: ”Lärarna behöver ges större utrymme att påverka arbetet”.
Friskolor Diskussion om vinster i skolan: ”Välfärdstjänster är inte som andra tjänster.”
Jag är lärare Jörgen Berg om varför han är lärare – och vad han skulle göra om han var skolminister för en dag.
Nedskärningar ”Har man halkat efter lönemässigt kan det bero på att man underpresterat i sin roll.”
Krönika ”För de allra flesta är mobilförbudet en ickefråga.”
Studiero Förslaget: Obligatorisk insamling av elevers mobiltelefoner i början av skoldagen.
Forskning 70 föreläsare delar med sig av forskning och erfarenheter från undervisning under en och samma dag.
Digitala nationella prov Varnar för att resultaten inte blir tillförlitliga: ”Vi är fly förbannade”.
Digitala nationella prov Starta kopiatorn – detta gäller för nationella proven.
Debatt ”Det är dags att ställa oss frågan vad vi fått för de 697 miljoner kronor som investerats”
Avtalsrörelse Här är frågorna de ser som viktigast i förhandlingarna.
Arbetstid Göteborg satsar – men Eskilstuna backar. Det handlar om arbetstidsförkortning.
Avtalsrörelse Förhandlingschefen: ”Det blir tufft”.
Avtalsrörelse Han undervisade och studerade parallellt. ”Jag är lyrisk”.
Annat SKR skeptiskt till kraven från Sveriges Lärare.
Digitala nationella prov 4 000 elever och anställdas personuppgifter läckta – Integritetsskyddsmyndigheten inkopplad.
Krönika ”Hoppas att staten inte försitter detta gyllene tillfälle”, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det vore en stor vinst för både lärare och elever”, skriver Filippa Mannerheim.
Debatt ”Den havererade provplattformen är dock bara toppen av ett isberg” skriver representanter för Elevernas riksförbund.
Digitala nationella prov Så tvingas lärarna lösa problemet – för att genomföra nationella proven.
Debatt ”Jag tror att jag med flera verksamma i skolan värld kunde talat om för er att vi skulle stå precis där vi står”.
Digitala nationella prov Har föreslagit granskning av Haverikommissionen: ”Lever i det förgångna”.
Debatt Grundskolechefen efter Wimans krönika: ”Uppgifterna om Kunskapsskolan stämmer inte”.
Debatt Tjänstefördelningen pågår: ”Här är receptet på bra arbetsmiljö”.
Digitala nationella prov Letar efter orsakerna – ”Så fort vi är säkra öppnar vi Skolplattformen igen”.
Lärarutbildning ”Studenterna ska få en bredd av erfarenheter från verkligheten” säger Adam Kedert.
Lärarutbildning Att ta sig an en student innebär inte bara extraarbete – det är en chans att utveckla sig själv.
Krönika ”Tänk om Skolverket kunde göra vad fasen som helst för att mildra skadan av detta vettlösa tids- och pengaslöseri.”
Ledare Samtidigt med sorgearbetet efter morden på Risbergska skolan gäller det att börja forma en väg framåt.
Digitala nationella prov Har kostat 697 miljoner: ”Vi kräver att Lotta Edholm och Skolverket förklarar sig”.
Debatt Forskaren varnar för att obs-förslaget leder till ökat utanförskap och ökade kostnader
Debatt ”Min erfarenhet är att den lilla gruppen har gjort gott för dessa elever”, skriver Torbjörn Klasson som har arbetat som speciallärare i 37 år.
Debatt Forskaren: ”Nya läroplanen stick i stäv mot egna målen när det gäller digitaliseringen”.
Krönika ”Bo Jansson har bokstaverat det vi andra har gormat oss hesa om i flera år.”