Trots sjukdom i familjen kan elev gå till skolan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Symtomfria skolbarn i Västra Götaland kan gå till skolan även om någon i deras familj testat positivt med de mindre säkra antigentesterna. Det beslutet har fattats av Smittskydd Västra Götaland. Juridiskt är det okej svarar FHM även om GD Karin Tegmark Wisell förespråkar att eleverna ska stanna hemma.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, säger i en intervju med Göteborgsposten som var först med att berätta om beslutet att han länge sökt svar på hur personer med ett positivt antigentest och deras hushållskontakter ska hanteras.

Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Foto: Thomas Harrysson AB

I tisdags ska FHM, enligt Nolskog, strukit att skolbarn ska stanna hemma, utan att myndigheten kommenterat eller förklarat det:

– Det står bara att man bör stanna hemma från arbetet, säger Peter Nolskog till GP.

Det ledde till att Västra Götalands smittskydd under onsdagen ändrade i sina rekommendationer gällande skolbarn trots att regionen har en stor smittspridning just nu.

Han poängterar dock att karantän fortsatt gäller ifall någon i familjen har fått ett positivt covidresultat genom PCR-test. Skolbarnen ska då, som tidigare, stanna hemma i karantän i minst 5 dagar och vara symptom- och feberfria innan det går tillbaka till skolan.

Karin Tegmark Wisell, Generaldirektör på Folkhälsomyndigheten Foto: FHM

Vid regeringens presskonferens på onsdagen konstaterade Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens GD:

– Vi har nu den absolut högsta smittan under hela pandemin, sade hon.
De nuvarande restriktionerna kommer därför att gälla minst i två veckor till den 9 februari och därefter avvecklas ifall smittskyddsläget tillåter det.

Under de senaste sju dagarna har 270 000 fall konstaterats och Tegmark Wisell säger att FHM bedömer att en halv miljon svenskar nu insjuknar varje vecka.

Läraren ställde frågor under presskonferensen till Karin Tegmark Wisell.

Är Västra Götalands rekommendation i enlighet med era rekommendationer?

– Nu refererar du till en källa som jag inte tagit del av så jag får återkomma med mer exakta besked. Det vi säger är att man ska vara hemma i fem dagar och är det så att man har ett positivt test om det så är ett antigentest eller ett PCR-test så ska man hantera det precis som om man har covid-19. Sedan är det inte möjligt att för en smittskyddsläkare eller en behandlande läkare att ge förhållningsregler eller att ge instruktioner eller att möjliggöra för smittbärarpenning så det kan vara en del detaljer i det juridiska som skiljer sig, men annars ska man i möjligaste mån också förhålla sig till att i hushållet vara hemma om man har ett känt fall.

Hur kommer det sig att ordet skolbarn ska stanna hemma har strukits på er hemsida?

– Jag får återkomma i den frågan så får vi ta den separat. Jag behöver undersöka och se vad som exakt sagts i den dialogen.

Folhälsomyndighetens pressavdelning återkommer senare på kvällen med ett skriftligt svar från deras jurister på myndigheten:

”Folkhälsomyndigheten anser att det är bra om elever kan stanna hemma om någon i familjen har ett positivt antigentest med undantag om eleven haft covid-19 de senaste tre månaderna, men det är inget absolut krav. Det är alltså en rekommendation att hushållskontakter inklusive barn beter sig så, formellt har inte den som är smittad eller hushållskontakterna fått några förhållningsregler. Förhållningsregler är en grund för smittbärarpenning, mer information finns på Försäkringskassans webbplats.”

Är det rimligt att hålla skolorna öppna under de här en till två veckorna då smittspridningen bedöms vara högre än någonsin? Vore det inte bättre att stänga skolorna eller rekommendera distansundervisning på grund av smittskyddsläget?

”Det finns inte någon skyldighet för skolans huvudman att erbjuda fjärr-/distansundervisning, men det finns en möjlighet enligt 11a § i skolförordningen (2020:115). Men det är under rådande omständigheter givetvis bra om skolan kan erbjuda en sådan lösning för en elev som är hemma på grund av smitta av covid-19 i hushållet. ”

Lärare kan undervisa hemifrån

Folkhälsomyndigheten återkommer efter ett dygn och vill förtydliga att närundervisning fortfarande gäller som huvudprincip. Men i ett läge där en stor andel av elever och/eller personal inte har möjlighet till undervisning på plats i skolans lokaler – på grund av till exempel luftvägssymtom eller så kallad hemkarantän – kan fjärr- eller distansundervisning i en del fall vara nödvändig för att möjliggöra att undervisning alls sker, poängterar FHM. Fjärr- eller distansundervisningen är inte tänkt som en förebyggande åtgärd utan för att hantera en "besvärlig situation med hög frånvaro av elever och lärare".

Folkhälsomyndigheten lyfter fram att det till exempel kan handla om att lärare undervisar hemifrån, både de elever som själva är hemma och de elever som är på plats i skolans lokaler.

Skolans huvudman kan själva bestämma om detta utan samråd med regionens smittskydd, skriver FHM. Och det gäller samtliga årskurser i grundskolan och motsvarande skolformer, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.