Lärarförbundet: Så minskar vi lärarbristen
Annat
Se till att obehöriga lärare med påbörjad utbildning tar examen.
– Då får du mycket pang för pengarna, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.
Varannan obehörig lärare har börjat en lärarutbildning, men inte fullföljt. Hälften av dem har bara en termin kvar, visar Lärarförbundets undersökning.
Börja där, säger Johanna Jaara Åstrand:
– Lärarutbildningarna måste möjliggöra individuella upplägg och målgruppsanpassas så att man effektivt kan ta sin examen. Mer arbetsintegrerade utbildningar är nödvändiga. Och staten behöver ta finansieringsansvaret för kompetensförsörjningen så att det inte faller på kommunernas brist på pengar att ge lärarna vettiga studieförutsättningar.
Under de senaste åren har 37 000 legitimerade lärare lämnat yrket.
Att locka tillbaka många av de lärare som lämnat yrket kan också ge snabb effekt, tror Johanna Jaara Åstrand.
– 37 000 legitimerade lärare har lämnat yrket de senaste åren. Mer än varannan av dem med sorg. Flera vill tillbaka.
Vad krävs då?
– Bättre arbetsmiljö, mer inflytande över sin tid och högre löner.
Men lärarlönerna har ju ökat mer än för andra grupper i många år?
– Ja, det stämmer, men lönerna står sig fortfarande inte konkurrensmässigt. De har släpat efter i för många år, säger Johanna Jaara Åstrand.
Inger Enkvist, professor emerita i spanska vid Lunds universitet, menar att den kanske viktigast åtgärden är göra skolan till en mer attraktiv arbetsplats.
– Arbetsförhållandena måste förbättras väsentligt, annars fortsätter många att välja andra utbildningar. Det går inte att lura gymnasieelever som under tre år dagligen ser lärarnas arbetsvillkor. Accepteras bråk och stök ser man det inte som en framtida arbetsplats.