Kommuner sålde ut lokaler – skola riskerar hyreschock

Det är dyrare att hyra lokaler än att äga dem, slår SKR och Kommuninvest fast.

Många kommuner har sålt fastigheter som används till bland annat skolor till privata bolag. Nu höjer de bolagen hyrorna kraftigt, samtidigt som kommuner redan flaggar för nedskärningar i skolan.

Det är SR Ekot som gjort en undersökning bland landets kommuner som visar att de flesta kommuner tvingas bekosta hyresökningar på 11 procent när fastighetsägarna tar höjd för inflationen. I Luleå I beräknas hyresökningen kosta lika mycket som att avlöna 30 undersköterskor på heltid, och i Växjö ökar hyrorna med 50 miljoner kronor.

Tuffa fackliga förhandlingar

Samtidigt förhandlar Sveriges Lärare i flera kommuner om lärare och kringpersonal som riskerar att bli av med jobbet eller omplaceras till följd av kostnadsökningarna.

I Stockholm rör det ännu så länge ett 40-tal av kommunens grund- och gymnasieskolor. Ett antal lärare kommer att omplaceras till hösten, och ytterligare fler skrivs upp på ”tillgångslistan” över lärare som betraktas vara övertaliga och därmed ska omplaceras längre fram.

– Det är svåra förhandlingar och vi är inte eniga. Eftersom ekonomin ser ut som den gör måste vi arbeta för att skolorna får mer pengar och kan behålla sina medarbetare, säger David Gustafsson, ordförande Sveriges Lärare Stockholm till Vi Lärare.

LÄS MER: Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven

210 miljoner kronor i hyra

Härnösands kommun sålde nästan samtliga kommunala fastigheter för 16 år sedan, för sammanlagt 900 miljoner kronor. Bara i år betalar de 210 miljoner i hyra för att bedriva sin verksamhet i lokalerna.

”Jag har valt att inte ha synpunkter på historiska beslut, men med facit i hand ser vi att hyrorna är en stor del av kommunens kostnader”, säger Andreas Sjölander som är kommunalråd idag i Härnösand till Ekot.

Även de kommuner som fortfarande äger många av sina egna lokaler drabbas av höjda konstanter på grund av inflationen, men både Kommuninvest och Sveriges kommuner och regioner, SKR, slår fast att det är mer lönsamt att äga lokalerna än att hyra av externa bolag.

Köper tillbaka fastigheter

Samma slutsats drar man i Tranås som nu väljer att köpa tillbaka en fastighet.

”Det är ett sätt att ta kontroll över kostnaderna och få en enklare budgetering. När vi såg att det var en bra investering för skattebetalarna valde vi att köpa tillbaka den”, säger Mats Holmstedt som är kommunstyrelsens ordförande till Ekot.

LÄS MER:

Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven

Kommunpolitikern: ”Förstår att lärare är oroade”

Lärare kan sägas upp efter budgetsmäll