Kan jag omplaceras till en annan förskola? Svar om villkor och juridik i kristider

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Kan schemat ändras hur som helst? Måste jag acceptera en förflyttning, och har arbetsgivaren rätt att flytta min semester? Coronaviruset skapar inte bara hälso-oro, även arbetsvillkor hamnar i fokus – och många undrar vad som egentligen gäller.

Att förskolan är en samhällsviktig verksamhet råder det inga tvivel om, och i dessa tider är det många förskollärare som kämpar extra mycket. Inte minst när det kommer till att lära upp och handleda tillfälliga kollegor, och samtidigt möta föräldrars och barns oro.

– Vi vet att de gör ett fantastiskt jobb där ute, där alla deras kompetenser kommer till användning. De är värda all beundran och uppmuntran, säger Ingrid Lindgren Andrén, ombudsman på Lärarförbundets enhet för avtal och juridik, och tillägger att förbundet nu får många frågor från medlemmar som undrar över sina arbetsvillkor.

Hon påpekar att det i rådande situation är särskilt viktigt att ha kontakt med skyddsombudet på arbetsplatsen.

– Skyddsombudet spelar en viktig roll som, tillsammans med arbetsgivaren, gör riskbedömningar för att förebygga ohälsa. Lärarförbundet har en regelbunden dialog med de allra flesta arbetsgivare kring hur verksamheten påverkas av den här situationen, där vi värnar om våra medlemmars arbetsmiljö och förutsättningar, säger hon.

Ingrid Lindgren Andrén, ombudsman på Lärarförbundet.

Men många hör som sagt också av sig direkt till Lärarförbundet med frågor om arbetsvillkor och nya krav. Här nedan har vi bett Ingrid Lindgren Andrén att svara på några av de vanligaste frågorna:

Fråga 1:

På min förskola är bara hälften av barnen hemma och det talas om att slå ihop verksamheten med en annan förskola. Men det innebär att det blir trängre och då ökar smittorisken. Vad ska vi tänka på?

– Smittorisken är definitivt något som din arbetsgivare behöver ta med i sin riskbedömning, inför ett eventuellt beslut att slå ihop två förskolor. I vissa fall kanske en sammanslagning behövs utifrån att även många medarbetare är frånvarande och det kan bli svårt att bedriva verksamhet med för få pedagoger, och arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet. Men riskbedömningar behöver göras ofta i denna situation då förutsättningarna och de allmänna råden från myndigheter hastigt kan ändras.

Det är även viktigt att tänka på hur verksamheten kan anpassas för att minska risken för smitta. Exempelvis är det bra om föräldrarna kan hämta och lämna barnen utomhus.

Fråga 2:

Arbetsgivaren säger att jag från och med måndag tillfälligt ska jobba på en annan förskola längre bort där det saknas personal, måste jag acceptera det?

– Ja, du kan behöva byta till en annan förskola om arbetsgivaren begär det. Arbetsgivaren har även här arbetsmiljöansvar och medarbetarna kan ha både hälso- och familjeskäl som gör det svårt att byta arbetsplats. Lärarförbundet förespråkar en god dialog för att försöka lösa situationen på bästa sätt.

Fråga 3:

Igår fick vi ett nytt schema som börjar gälla redan om en vecka. Borde vi inte få lite längre varsel?

– Det vanliga är att schemaändringar görs med minst tio dagars framförhållning, men det finns möjlighet för arbetsgivaren att ändra redan dagen efter. I så fall kan det utgå ersättning för förskjuten arbetstid enligt vissa av Lärarförbundets kollektivavtal.

Fråga 4:

Mitt barn tillhör riskgruppen och jag är väldigt rädd att jag blir smittad på jobbet och sedan smittar henne. Vad kan jag begära av min arbetsgivare?

– Lärarförbundet anser att du ska kunna få ersättning från staten i din situation, men tyvärr finns ingen sådan ersättning ännu. Det har nyligen föreslagits att de som ingår i en riskgrupp, eller som har barn som ingår i en riskgrupp, ska kunna stanna hemma med en ny ersättning – en smittskyddspeng. Vi hoppas att det förslaget går igenom, och har framfört det till beslutsfattarna. Många i din situation har, om de inte lyckats komma överens om en lösning med arbetsgivaren, sjukanmält sig och stannat hemma. Men efter tre veckor måste de visa upp ett läkarintyg och en sådan lösning strider egentligen mot regelverket.

Fråga 5:

Jag skulle ha haft semester på påsklovet men nu säger min arbetsgivare att jag måste jobba i stället. Måste jag gå med på det?

– Ja, förmodligen. Arbetsgivaren kan dra in redan beviljad semester om det finns tillräckligt tunga skäl, som till exempel att det uppstår ett oförutsett läge som medför att det inte finns tillräckligt med personal.

För dig som vill hålla dig uppdaterad om senaste nytt tipsar Ingrid Lindgren Andrén om att prenumerera på Lärarförbundets corona-nyhetsbrev.

– Det finns även aktuell corona-information på Lärarförbundets webb, och självklart kan medlemmar som har frågor även höra av sig till Lärarförbundets kontaktpersoner, säger hon.