”Att vara människa är att ha åsikter”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Andreas Magnusson vägrar acceptera att det inte går att vara både objektiv lärare och viral politisk succékrönikör på samma gång.

Andreas Magnusson, lärare på Katrinelundsgymnasiet, Göteborg. Foto: Andreas Carlsson

Genomslaget för några av Andreas Magnussons senaste krönikor har varit enormt. Nyligen skrev han en text om hur kända svenska debattörer ”radikaliserats till oigenkännlighet” i en främlingsfientlig riktning. Texten har delats tiotusentals gånger i sociala medier.

Omdömena omfattar allt från ”Det var det bästa jag läst” till ”Du borde få sparken omgående”.

— De har rätt båda två. Skämt åsido, jag tycker det är bra att det blir reaktioner.

För ett år sedan startade Andreas Magnusson en Youtubekanal, där han reflekterar över olika samtidsfenomen ur ett vänsterperspektiv, och tack vare den blev han rekryterad till Magasinet Paragraf. Under året som gått sedan dess har Andreas Magnusson hunnit publicera hela 62 krönikor. Och det samtidigt som han arbetar heltid som lärare, har två barn och spelar i två band.

— Fram till 35 hann jag med mycket genom att bara sova 3 till 4 timmar per dygn. Det klarar jag inte längre, men jag skär ned på annat, som att titta på tv och städa, säger han.

Solen skiner över Göteborg och vi ses på Café Condeco vid Ernst Fontells plats. Enligt Wikipedia var Ernst Fontell jurist och kriminalpolis som uppfann en ny metod för fingeravtryck. Kan det vara en slump att skribenten på ett kriminalmagasin stämmer möte på denna plats?

Vanligaste kommentaren är att jag förstör dagens ungdom.

— Ja. Men det stämmer, här ligger ju polishuset och tingsrätten också. Intressant att min skola ligger precis vid rättsväsendets tempelplats.

Magasinet Paragraf är ett fristående kriminalmagasin som enligt Andreas Magnusson tar in texter ”både från vänster och höger”.

— Vi har många artiklar som jag inte håller med om ett dugg, vilket är jättebra.

Att han är just lärare och skriver med en tydlig politisk udd väcker reaktioner.

— Vanligaste kommentaren är att jag förstör dagens ungdom. Den näst vanligaste är att jag inte kan något för att jag är lärare. Det finns en bild av att lärare tror sig veta väldigt mycket men egentligen inte kan någonting.

Själv anser han att läraruppdraget inte bör hindra någon att driva en politisk linje offentligt.

— Att vara människa är att ha åsikter. Däremot ska vi lärare naturligtvis vara objektiva och sakliga i undervisningen.

Han noterar en intressant skillnad mellan två lärarkategorier.

— Samhällskunskapslärare berättar nästan aldrig vad de har för politisk hemvist. Religionslärare berättar tvärtom alltid vad de har för relation till religion. Det kanske beror på att en sosse aldrig kan vara moderat medan en kristen kan vara positiv till islam.

Andreas Magnusson är även aktiv i skoldebatten och har i debattartiklar i bland annat Aftonbladet kritiserat såväl nationella prov som Skolinspektionen och gymnasiereformen.

— Titta på hur betygskriterierna såg ut innan reformen. Det som gav MVG var självständighet, vilket är helt borta. För att få ett A ska du vara ”utförlig och nyanserad”. Det är inte längre viktigt att vara kreativ och skapande, i stället prioriteras lydnad, att hålla sig inom ramarna.

Han är trött på att skolan ska reformeras av varje ny regering.

— Ta ett steg tillbaka i stället, lita på lärarna och var inte rädda om det blir olika. Likvärdighet är bra men likriktning är förödande.