Kalix-lärarna frias efter grova anklagelserna

En oberoende utredning friade på fredagen Kalix kommun och lärarna från misstankarna om att ha agerat våldsamt mot bråkiga elever.

Grova anklagelser riktades mot lärarna i Kalix tillsammans med Skolkonsulterna, som skolledningen tog hjälp av för att komma till rätta med stöket i kommunens skolor.
Nu frias de, i en oberoende utredning beställd av kommunen som presenterades på fredagen.
– Inget tyder på att de agerat på något sätt som strider mot lagstiftningen, säger Caj Skoglund, en av utredarna.

Det har stormat rejält kring det samarbete Kalix kommun i våras inledde med Skolkonsulterna AB för att vända en negativ utveckling med stökiga elever i ett par av kommunens skolor.

Skolkonsulterna, två tidigare rektorer som blev kända när de lyckades vända en krisskola i Botkyrka, införde metoder som bland annat innebär att lärarna i vissa situationer exempelvis kan använda fasthållning för att skapa lugn i klassrummet.

När psykologen Bo Hejlskov Elvén, konsult som driver metoden lågaffektivt bemötande, i början av september på sin blogg spred uppgifter om att han blivit kontaktad av föräldrar i Kalix vars barn hållits fast mellan 30 och 50 minuter fick det snabb spridning i sociala medier.

Bo Hejlskov Elvén riktade skarp kritik mot Skolkonsulterna och fick bred uppbackning i media och bland kända debattörer och profiler på X, tidigare Twitter.

– Mediadrev, kallar utredarna det.

Utredarna friar från misstankarna

Kritikstormen ledde till att utbildningsnämnden i Kalix beslöt att avbryta samarbetet med Skolkonsulterna.

Men stämde anklagelserna?

– Jag vet inte, jag känner inte till några felaktigheter, ingen har kontaktat oss, sa Dirk Fischer, Sveriges Lärares ordförande i Kalix, tidigare i höstas.

Kommunen anlitade då en oberoende utredare, och på fredagen presenterade utredaren Age Management i Sverige AB sin rapport där de friade kommunen och lärarna från alla misstankar om att i vissa lägen ha agerat våldsamt mot bråkiga elever.

– Ordningsstörningarna har varit av den omfattning att det var motiverat av personalen att ingripa och det förefaller som dessa ingripanden har genomförts på ett sätt som är rimligt, säger Caj Skoglund, en av de två utredarna.

Sveriges Lärares ordförande lättad

Han framhåller att skollagen anger att personal får vidta de tillfälliga åtgärder som är befogade för att tillförsäkra elever trygghet och studiero, något som även innefattar en befogenhet att ingripa fysiskt.

– För varje ingripande har det upprättats skriftliga incidentrapporter. Det står helt klart att det förkommit fysiska ingrepp mot enskilda elever, dels för att få dem lämna klassrummet, dels i viss utsträckning utanför klassrummet. I vissa fall har det handlat om enstaka minuter, ibland längre. Men inget i rapporterna tyder på att skolpersonal agerat på något sätt som strider mot lagstiftningen, säger Caj Skoglund.

Dirk Fischer, Sveriges Lärares ordförande i Kalix kommun.

Dirk Fischer, Sveriges Lärares ordförande i Kalix kommun, är i dag lättad över slutsatserna i utredningen.

– Allt var inom lagens ram, ingen har agerat utanför lagen, konstaterar han.

Dirk Fischer vittnar om att lärarna i kommunen under hösten känt en hård press på grund av all turbulens kring samarbete med Skolkonsulterna.

– När konsulterna kom in med helt nya arbetssätt bidrog det också till en osäkerhet, alla lärare visste inte hur de skulle agera. Det gällde även ansvarsfördelningen, lärarna visste inte riktigt vem var ansvarig, konsulterna eller rektor, säger han.

Utredarna pekar också på oklarheter om vilka ordningsregler som gällt på skolorna och uppmanade skolledningen att se till att alla lärare och annan skolpersonal får tydligare information om vilka befogenheter de har när de hanterar stök och bråk i klassrummet.

Inget nytt samarbete

Charlotte Sundqvist, skolchef i Kalix.

Skolchefen Charlotte Sundqvist förklarar att hon skulle bli förvånad om det blir det någon fortsättning i samarbetet med Skolkonsulterna AB.

– Det är ett nämndbeslut, men jag tror inte att det blir något fortsättning, säger hon.

Varför inte?

– På grund av det drev och det motstånd som blev här i september. Utredningen har gett oss så pass mycket feedback att vi vet att vi har vissa skyldigheter att agera enligt skollagen. Det har blivit vardagsmat att lärare får slag och sparkar och spott och spe och det kan inte fortsätta.

Var det fel att anlita Skolkonsulterna?

– Nej, vi har i flera år försökt komma till rätta med oro i klassrummen och utåtagerande elever, men misslyckats med det i några klasser. Nu vet vi att vi behöver vara mer konsekventa när elever bryter mot de ordningsregler som finns.

Hade behövt informera mer

Varför uppstod den här situationen?

– Vi har varit för dåliga på att informera föräldrarna vad det innebar. Vi hade behövt informera mycket mer i de tre klasser där konsulterna varit inne och arbetat.

Vad ska du göra för att stärka lärarna?

– De har mått jättedåligt under den här hösten. Vi måste utbilda vår personal om hur man ska leva upp till skollagens innehåll, inte minst när det gäller fysiska ingripanden.

LÄS MER:

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Så räddades problemskolan: ”Lever upp till lagen nu”