Nytt nummer ute – stort tema om utbrändhet
![](/contentassets/dd0d16b069524dc28913598931684697/releasenr2.jpg?width=892&height=501&rmode=crop&rsampler=bicubic&compand=true)
Arbetsmiljö Chockerande hög risk för utbrändhet bland specar – Specialpedagogiks redaktör om arbetet bakom larmrapporten.
LÄS MER Specarna har fått nog: ”Insatspyramiden har hamnat upp och ner”
Det började med en enkätundersökning om speciallärares och specialpedagogers arbetsmiljö som vi skickade ut med ett nyhetsbrev förra våren, och som vi redovisade resultaten av som tema i nummer 3/2024.
Mycket av det som framkom i vår enkät då bekräftas nu av Sveriges Lärares mer vetenskapligt underbyggda rapport. Exempelvis att specar ofta hoppar in som vanliga lärarvikarier men själva praktiskt taget aldrig får vikarier när de har frånvaro. Eller som rapportens författare Veronika Fridlund säger i artikeln:
– Man tänker att de inte utsätts för samma stress som lärare eftersom de inte undervisar i helklass på samma sätt och har färre lektioner, men vi förstår från enkäten att både speciallärare och specialpedagoger i allt högre utsträckning hoppar in som vikarier för ämneslärare eller gör annat som de egentligen inte är satta att göra.
I dag är specialläraren tillbaka i deltidsarbete, men inte med mindre än att hon måste äta ångestdämpande och antidepressiv medicin.
Facket tar rapporten på största allvar, och riktar sex tunga krav till politiker och arbetsgivare – ni hittar dem i det nya numret av Specialpdedagogik, i vårt stora temablock med utgångspunkt i rapporten. Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog säger i huvudartikeln:
– Skolor och förskolor måste följa och utveckla rutiner och policyer för att säkerställa att arbetsmiljön före-bygger stress. Riskbedömningar ska dokumenteras skriftligt, och det ska framgå vilka riskerna är och om de är allvarliga. Identifierade risker måste åtgärdas omedelbart eller så snart det är praktiskt möjligt.
Direkt gripande är Påhl Ruins intervju med en utbränd speciallärare som i dag är tillbaka i deltidsarbete – men inte med mindre än att hon måste äta ångestdämpande och antidepressiv medicin. Hennes kompromisslösa elevperspektiv är något de flesta specar känner igen sig i:
– Jag har kollegor som säger att jag bör bli sjukskriven, men barnen kommer att må ännu sämre om jag inte är där.
Temats alla artiklar kommer att publiceras på vår webb inom kort.
LÄS ÄVEN
Specarnas kamp för att hjälpa alla elever
”Höj nivån! Det är inte fel på barnen”
Utbrändhet bland specialpedagoger