Lärarförlagets vd Anna Maria Thunman (till vänster) och Lärarstiftelsens generalsekreterare Malin Tufvesson (till höger) delade ut priset som Årets Lärarförfattare till Anna Thoresson.
Förskolläraren tog priset som årets lärarförfattare
Årets Lärarförfattare blev Anna Thoresson som arbetar som utepedagog på Frida förskola i Vänersborg. Hon vann med sin bokidé ”Med hjärtat i jorden – en bok om barn, natur och hållbar utveckling”.
Bokmässan
En bokidé om en barngrupp, en förskola och en trädgård – med budskap om hållbar utveckling och om ett lärande som får ta tid.
Det gav förskoleläraren Anna Thoresson i Vänersborg priset som Årets Lärarförfattare på Bokmässan i Göteborg.
Det är Lärarstiftelsen och Lärarförlaget som delar ut priset Årets Lärarförfattare och vinsten består i ett stipendium på 75 000 kronor, ett bokkontrakt och coachning under skrivprocessen fram till utgivning.
Anna Thoresson, som tidigare varit journalist och nu arbetar som utepedagog på Frida förskola i Vänersborg, säger så här om sin bokidé ”Med hjärtat i jorden – en bok om barn, natur och hållbar utveckling”:
– Som motvikt till alla mätbara bedömningskrav vill jag i stället lyfta den livsviktiga kunskapen som barn bygger genom att vistas i, uppleva och utforska naturens många olika nyanser och dimensioner. Jag hoppas att min bok ska inspirera pedagoger och rektorer inom förskolan till nya perspektiv på lärande som sker utomhus.
Lever med naturens kretslopp
Ramberättelsen är vardagen på en förskola under de fyra årstiderna och kretsar kring deras naturträdgård och odlingar. Läsarna får följa hur förskolan lever med naturens kretslopp under ett helt år.
Anna Thoresson kommer lägga in olika sidospår där med kringuppgifter under olika månader. Syftet är att visa hur förskolans arbete utomhus kopplar samman läroplanens olika målområden till en sammanvävd helhet.
Juryns motivering till Årets Lärarförfattare 2023
”Med hjärtat i jorden - en bok om barn, natur och hållbar utveckling av Anna Thoresson. Bokidén ger en pedagogisk vision om hur en av vår tids största frågor kan bli en del av förskolans dagliga verksamhet. Den ger en inblick i barnens förståelse, förundran och kunskapsarbete samtidigt som den ger inspiration till pedagogernas reflektioner. Boken kommer att bli en inspirationskälla till hur alla förskolor kan stärka barnens förståelse för ekosystem och hållbarhetsfrågor.”
Fakta om priset Årets Lärarförfattare
Priset delas ut av Lärarstiftelsen och Lärarförlaget. Den vinnande boken ska skrivas ska enligt prisets riktlinjer vara en lärorik bok för lärare – en bok där lärare delar sin kunskap och reflektioner inom valfritt pedagogiskt område. Juryn är:
- Alicia Eriksson, speciallärare, förskol- och grundskollärare, förstelärare, fortbildare, ledamot i Rådet för professioner inom skolväsendet.
- Inger Eriksson, professor i pedagogik, författare, redaktör för ForskUL.
- Rickard Fors, lärare i matematik och fysik för gymnasiet, civilingenjör teknisk fysik, tilldelades Ingvar Lindqvistpriset 2023 av Vetenskapsakademin.
- Maria Wiman, lärare i svenska och SO på högstadiet, kolumnist, debattör och författare, Sveriges bästa lärare 2019.
- Anna Maria Thunman, förlagschef, lärare i svenska och religionskunskap på gymnasiet.
Mer från Bokmässan 2023:
- Kornhall: Därför krävs en granskande nämnd av läromedel
- Jan Eliasson: ”Jag vill tacka mina lärare”
- HP Tran: Lärarna lyser med sin frånvaro i årets bokmässa
- Hon lever för att unga ska läsa – prisas på Bokmässan
- En halv miljon i resestipendier – sista chansen att söka
- Ny mätning om ungas vanor – ”Måste hålla i läsningen”
- De vann Stora läspriset: ”Betyder allt”