Så skapar du en grupp för diskussion

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Med hjälp av Facebookgrupper blir det lättare att hålla kontakten med kollegor, föräldrar och elever. Så här gör du för att komma i gång – och här är fallgroparna du bör undvika.

Det kan vara svårt att kommunicera med många människor samtidigt. Oavsett om det handlar om kollegor, föräldrar eller elever fungerar vanliga verktyg som mejl och sms sällan optimalt. Här kan en Facebookgrupp vara en bättre lösning.

En grupp kan beskrivas som ett slags isolerat rum på Facebook. Du använder samma verktyg som du är van vid, men det är bara några utvalda som ser det som du publicerar. Du kan alltså ha en Facebookgrupp för kollegorna och en annan för föräldrarna i en klass.

Har du elever som är äldre än Facebooks åldersgräns på 13 år går det även att skapa grupper för hela klassen.

Du kan alltså ha en Facebookgrupp för kollegorna och en annan för föräldrarna i en klass.

Facebook är inte ensamt om att erbjuda den här sortens gruppverktyg (se tipsrutan), men den stora fördelen är att väldigt många svenskar använder Facebook. Tröskeln för att komma i gång blir med andra ord liten.

Nackdelen är också uppenbar. Facebook är inte känt för att respektera vår integritet, och det är en extra viktig aspekt när det gäller eleverna. EU:s dataskyddsförordning GDPR, som trädde i kraft i våras, ställer höga krav på hur man hanterar elevernas personuppgifter och det krävs exempelvis samtycke för att publicera foton.

Ett bra grundtips är att alltid förankra allt du vill göra på nätet med rektorn. Var också tydlig för gruppens medlemmar med vad som får publiceras i den.

Integritetsfrågorna kan vara komplicerade, men att komma i gång med en Facebookgrupp är desto lättare.

Så här gör du:

  1. Det enklaste är att skapa en Facebookgrupp på datorn. Logga in som vanligt på Facebook, klicka på pilen uppe till höger och välj Hantera grupper, Skapa grupp.
  2. Ge gruppen ett namn och välj sekretessnivå. Väljer du Offentlig grupp är den öppen för alla medan Sluten grupp bara låter medlemmar se vad som skrivs. Vill du ha ännu högre säkerhet väljer du Hemlig grupp, vilket betyder att den som inte har fått någon inbjudan inte ens kan se att gruppen existerar.
  3. För att bjuda in deltagare skriver du deras Facebooknamn eller mejladresser och sedan klickar du på Skapa. Du kan även göra detta senare genom att välja Mer, Lägg till medlemmar.
  4. Vill du göra gruppen mer personlig kan du välja Ladda upp foto. En annan möjlighet är att välja Mer, Redigera gruppinställ­ningar och lägga till plats, taggar och beskrivande text. Här kan du också avgöra vad medlemmarna ska få göra, om medlemskap måste godkännas med mera.
  5. För att skriva ett inlägg eller dela en bild klickar du på Grupper i vänstermenyn och öppnar rätt grupp. Sedan är det bara att skriva ett inlägg, precis som vanligt. Som du ser finns det även verktyg för att ladda upp filer och göra omröstningar.
  6. Ser du ett olämpligt inlägg klickar du på de tre punkterna till höger och väljer Ta bort inlägg. Vill du helt ta bort en medlem väljer du Medlemmar i menyn till vänster.
  7. För att radera hela gruppen börjar du med att manuellt ta bort alla medlemmar. När det är klart går du själv ur genom att klicka på Har gått med och välja Gå ur gruppen. Är du den sista medlemmen får du nu välja Lämna och ta bort så raderas hela gruppen.
  8. En medlem styr sina grupper genom att klicka på Grupper i menyn till vänster. Genom att klicka på kugghjulet vid varje enskild grupp går det exempelvis att styra aviseringar från gruppen och bestämma om man vill ha en genväg på Facebooks startsida.
  9. Det går förstås även att komma åt Facebookgrupper via mobilappen. Peka bara på menyknappen uppe till höger och välj Grupper.