Lag och rätt på nätet
Uppkopplat Internet är inget laglöst land, och den som bryter mot lagen kan hamna i fängelse. Här är några av de saker som du och dina elever måste veta.
Illustration: Saga Bergebo/Form Nation
Ibland känns internet som vilda västern och många elever tror att allt är tillåtet. Men även om det finns gråzoner är internet långt ifrån laglöst – och som lärare är det klokt att hålla koll på vad eleverna inte får göra.
Här är svaren på några av de vanligaste frågorna.
Film & musik
Det kan vara frestande att ladda ned film, tv-serier, spel och datorprogram från olika pirattjänster, men det är olagligt både att ladda upp och ned utan tillstånd. Straffet kan i värsta fall bli två års fängelse och miljonskadestånd.
När det gäller olagliga strömningstjänster är reglerna mer oklara. En EU-dom från 2017 säger att det är olagligt att titta, även om man inte laddar hem några filer, men frågan har inte avgjorts i svensk domstol.
Den som vill vara på den säkra sidan gör dock klokt i att hålla sig till lagliga alternativ, exempelvis gratistjänster som SVT Play eller betaltjänster som Netflix. På Patent- och registreringsverkets sajt Streama Lagligt, listas drygt 70 lagliga tjänster, så den som är osäker kan kontrollera vad som är tillåtet.
Ljud & bild
Även ljud och bild skyddas av upphovsrätten, så det är exempelvis förbjudet att publicera foton från internet på sin blogg utan tillstånd. Lyckligtvis finns det sajter med material som upphovsmännen låter oss använda utan kostnad. Det går att ladda hem över en miljon fria bilder på Pixabay och stora mängder ljud och bakgrundsmusik på Freesound.
De flesta skolor har dessutom ett så kallat skolkopieringsavtal som låter lärare och elever kopiera, skanna och skriva ut text och bild från böcker, tidningar och nyhetssajter. Detta får lagras på interna nätverk – men inte publiceras öppet på internet. För musik finns liknande skolavtal.
Fotografering
I Sverige är det tillåtet att fotografera människor på allmän plats utan tillstånd och att använda bilderna för privat bruk. När det gäller skolor och andra privata platser bestämmer däremot skolledning/ägare vilka regler som ska gälla.
För att ge individen ett bättre skydd infördes 2013 en lag om kränkande fotografering. Den gör det olagligt att smygfotografera någon i privata utrymmen som omklädningsrum och toaletter – även man inte sprider bilderna vidare. Straffet kan bli två års fängelse.
Förtal och förolämpning
Även om Sverige har yttrandefrihet är allt inte tillåtet. Den som skriver något kränkande i ett privat chattmeddelande eller skickar filmer och bilder kan göra sig skyldig till förolämpning – och om det sker öppet på nätet kan det handla om förtal. Andra liknande brott är olaga hot och ofredande.
Gränsen mellan vad som är olagligt och bara otrevligt kan vara diffus. Det viktiga är att komma ihåg att det finns gränser för vad man får skriva – och att den som bryter mot lagen kan få böter eller till och med fängelse. Läs mer på om vad som är brottsligt på internetstiftelsen.se.