Metoden som skapar matro på skolan

Genom att frikoppla ätandet från rasten slipper vi se elever som slänger halva portionen för att rusa ut till kompisarna som redan ätit klart, säger Ann-Karin Bergkvist, rektor på Getingeskolan i Halmstad.

Barn som inte äter lunch presterar sämre. Därför har Getingeskolan infört ett schemalagt lunchavbrott på 15 minuter. Och frikopplat det från rasten.
– Barnen äter bättre när de måste vara där och när det inte finns någon rast som lockar bort dem från matsalen, säger rektor Ann-Karin Bergkvist.

Getingeskolan i Halmstad är långt ifrån ensam om problemen med barn som tappar orken, får ont i huvudet, åker hem före sista lektionen – för att de hoppar över lunchen.

Kommunens skolor har tagit sig an utmaningen på lite olika sätt på senare tid. Getingeskolans modell är sedan i somras att göra lunchen till ett kortare lektionspass. 

– De måste vara kvar dessa minuter oavsett om de känner för att äta eller inte, berättar Ann-Karin Bergkvist. Det leder till att elever säger saker som att ”om jag ändå måste vara här i 15 minuter så kan jag lika gärna ta lite mat”.

Efter dessa 15 minuter får eleverna en kort bensträckare, sedan är det ytterligare en lektion, varefter den egentliga lunchrasten kommer.

– Genom att frikoppla ätandet från rasten slipper vi se elever som slänger halva portionen för att rusa ut till kompisarna som redan ätit klart. 

En knäckebrödsmacka är bättre än inget

Tidigare år har de haft elever i mellanstadiet som hoppat över lunchen varenda dag under en hel termin. Den här terminen kan inte det hända.

– När de väntar på att minuterna ska ticka iväg så tar de en knäckebrödsmacka i alla fall. Och det är ju bättre än inget. Vi har redan sett att modellen ger effekt, fler barn äter mer.

Är det inte besvärligt att övervaka alla så att ingen sticker innan 15 minuter har gått?

– Vi har alltid en vuxen med i varje klass, det kan vara en lärare, en elevassistent eller kanske skolsköterskan. Visst kan några vilja lämna matsalen i förtid, men då har vi sagt att det blir ogiltig frånvaro.

Personalens reaktion?

– Vi har gjort det till en pedagogisk lunch, de äter utan kostnad. Självfallet har det blivit en utmaning rent schematekniskt, men vi har sett till att lärarna får de raster som de har rätt till, enligt arbetsmiljölagen. 

Så ni kommer att fortsätta med det här framöver?

– Det är tanken, och till nästa läsår ska vi skruva på det ytterligare så att schemat flyter ännu bättre. Vi diskuterar frågan löpande inom personalen, med skolråd, föräldraråd och inte minst klass- och elevråd.

Ja, vad säger eleverna själva om nyordningen?

– Visst suckar en del, rasten är viktig och det tycker även vi vuxna, men ingen har blivit arg eller sur. Och de börjar vänja sig vid att lunchen är separerad från lunchrasten.

LÄS ÄVEN

Ny forskning: Skollunchen brister – på flera sätt

Prisad restaurang lyfter hela skolan

Skolan slänger 84 ton mat per dag

Kraftig ökning av dyr specialmat i skolan

LISTA: Här kostar skolmaten mest och minst