Tips: Så får du lärarrösten att hålla längre
Praktiska tips Högljutt, stimmigt och väldigt mycket prat. Lärare kan av naturliga skäl få röstproblem. Helene Ek Bane, sångpedagog och musiklärare, ger här sina bästa tips för hur du får din stämma att hålla längre.
Sångpedagog Helene Ek Bane. Foto: Harald Nilsson
Försök att variera tonläge och styrka
Om klassen är högljudd är det lätt att höja tonläget och tala starkare, vilket inte behöver vara fel. Det kan dock slita på rösten, för det är lätt hänt att du fortsätter att tala högre och högre. Bli medveten om det och ta ner tonläget och begränsa styrkan. Det är bra att variera tonläge, styrka och tempo, så att rösten inte fastnar i ett låst läge. Gå fram till eleven i stället eller prova att tala svagare så att eleverna tystnar för att höra vad du säger.
Ge dig själv en röstmassage
När du känner dig sliten i rösten, kan du ta fram ett sugrör och ett glas som är till hälften fyllt med vatten. Håll ner sugröret ungefär en centimeter under vattenytan och ljuda på ”O” i ett behagligt tonläge genom sugröret. Upprepa tio gånger. Se till att det varken läcker luft i mungipor eller ur näsan. All luft ska gå genom sugröret. Många upplever att det här är som massage av struphuvudet och du blir pigg och fräsch i rösten efteråt. Du kan lätt göra det på en rast, eller när du har kommit hem.
Varva ner med en andningsövning
Här är en djupandningsövning som får dig att slappna av. Tänk dig att du har en stor ballong där all luft ska släppas ut och så ljudar du på ”sch” samtidigt som du andas ut långsamt och tänker dig att ballongen blir mindre och mindre. När du har andats ut, ska du vänta några sekunder innan du andas in genom näsan. Lägg en hand på magen och känn hur den expanderar när du andas in igen. Gör detta cirka tio gånger. Har du möjlighet att ligga ner så blir det ännu lättare då andningen oftast blir naturlig i liggande ryggläge.
Förebygg innan du blir förkyld
Våra stämbands skydd försvagas i början av en förkylning. Det kan då hända att rösten förlorar sin klang och kvalitet, vilket ofta kompenseras genom att vi forcerar och tar i. Det är då du tappar rösten. Tala i stället mjukare och försök att använda kroppsspråk och handtecken för vissa ord. Drick varmt, men inget vätskedrivande, och stanna hemma tills du är helt frisk.
Sångpedagog och musiklärare
Helene Ek Bane är sångpedagog och arbetar med röstutveckling inom tal och sång. Hon arbetar även som musiklärare två dagar i veckan på mellanstadiet i Stadsskogenskolan i Alingsås.
LÄS ÄVEN