Marie ger NO:n en flygande start

Som avslutning på lektionsserien fick klassen åka rutschkana nedför bänkar i skolans idrottshall. Här testar eleverna Thelma Standnes Johansson, Elton Juvas Malmstedt och Chiara Manzi farten.
Pedagogiska tips Vilket material glider snabbast nedför en ramp? Och hur kan vi med säkerhet kora en vinnare? Det fick eleverna i Marie Åkerlind Paulssons klass ta reda på – utan instruktioner.
Att göra egna systematiska undersökningar och värdera undersökningars resultat är något elever ofta har svårt för och skulle behöva träna mer på, menar Marie Åkerlind Paulsson, grundskollärare på Lilla Adolf Fredriks skola i Stockholm.
Men, konstaterar hon, att hinna göra laborationer i stora lågstadieklasser är svårt.
– NO är tyvärr ett lågprioriterat ämne. Dessutom bygger det till stor del på ett laborativt arbete, men vi har sällan råd med bra material, säger Marie Åkerlind Paulsson.
Tillsammans med forskare har hon utformat och testat ett undervisningsupplägg på temat friktion, som ändå kan fungera i en lågstadieklass.
Lär sig undersöka systematiskt

18 olika material och tre olika typer av bräder användes i experimentet.
I en serie lektioner fick hennes elever undersöka hur fort olika material gled nedför ramper. Eleverna var mest intresserade av att ta reda på vilket material som var snabbast, men de lärde sig betydligt mer än så, menar Marie Åkerlind Paulsson.
Någon manual som förklarade exakt hur de skulle genomföra undersökningen fanns inte. Eleverna fick i stället själva upptäcka att en mängd olika variabler, så som rampens material, längd, lutning och deras mätmetod, påverkade resultatet.
– Vid den avslutande finalen hoppade de runt, kramades och ropade ”tyll vann”. Men för mig som lärare var det viktiga att de förstod hur man undersöker något systematiskt. De utvecklade verkligen sitt naturvetenskapliga språk och tänkande.
Marie Åkerlind Paulsson
Namn: Marie Åkerlind Paulsson.
Ålder: 57 år.
Gör: Grundskollärare i matematik och NO, just nu i årskurs 1, på Lilla Adolf Fredriks skola i Stockholm.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Man och utflugna barn.
På fritiden: Läser, spelar innebandy och umgås med vänner.
Bästa med att vara lärare: ”Att se elevernas utveckling och glädje när man har fått till en givande och intressant lektion som de har uppskattat.”
LÄS ÄVEN
Ny studie: Tittandet som försämrar barnens svenska
Så skakar läsningen liv i NO-undervisningen
De använder hela kroppen för att sätta punkt