Modellen som får igång skrivandet av faktatexter

Lärarna Jessica Dickson-Gänger och Helen Hällback har tagit fram modellen för att väcka skrivlusten hos eleverna i lågstadiet.

Motivationen ökar hos eleverna och de utvecklar skrivandet av faktatexter. Det är några vinster med en modell, som används av lärarna Jessica Dickson-Gänger och Helen Hällback. Elevernas intresse väcks med film och bilder och när de erbjuds en färdig startmening.

Lärarna Jessica Dickson-Gänger och Helen Hällback har tillsammans tagit fram en modell för att väcka skrivlusten hos eleverna i lågstadiet.

Modellen används för faktatexter. Varje tema som eleverna ska skriva om inleds med att läraren berättar om fakta utifrån en presentation och visar filmer och bilder på någon person, byggnad, djur eller företeelse.

Eleverna får sedan stöd i skrivandet med en färdig startmening och några fackord. Den här hjälpen är valfri att använda. När eleverna blivit lite äldre väljer många att skriva egna startmeningar.

Varje vecka är det ett nytt tema. Nyligen har de skrivit om tigrar, Ishotellet och Fantomen.

– Vi försöker att variera oss så att det inte bara blir djur eller kända platser att skriva om, säger Jessica Dickson-Gänger, som är lärare på Sågtorpsskolan i Nacka.

Motivationen ökar

De ser flera värden med upplägget. Motivationen ökar hos eleverna. Eleverna lär sig ämnesspecifika ord och inte minst utvecklas skrivandet av faktatexter.

 – Utrotningshotade och allätare var självklara ord för mina elever i ettan. Vi bygger också upp spänningen genom att de får en ledtråd i veckobrevet om kommande tema. Det här är mina elevers favoritlektion, säger Helen Hällback, som är lärare på Vilans skola i Nacka.

– För oss lärare är det också skönt att ha lektionen planerad. Vi har en mapp där vi lägger in alla presentationer som man kan välja mellan. Det gör det lätt även för andra lärare att lärare att använda modellen, säger Jessica Dickson-Gänger.

Eleverna har även en varsin bok med sina faktatexter och bilder.

– Den boken använder vi vid utvecklingssamtalen. Här kan föräldrarna se barnens skrivutveckling från de första korta meningarna till längre och mer beskrivande texter. Den här boken är jätteviktig för eleverna, säger Jessica Dickson-Gänger.

Ger resultat på NP

Modellen har även gett resultat på det nationella provet.

– I årskurs 3 fick alla våra elever godkänt i delen om beskrivande text.

Helen Hällback har nyligen börjat på Vilans skola efter flera år på Sågtorpsskolan.

– Mina nya kollegor har tagit till sig modellen. En lärare med treor sa att hon märkte en betydlig skillnad när de skulle skriva de nationella proven.

Helen Hällback och Jessica Dickson-Gänger har skrivit en utvecklingsartikel på Skolporten om deras undervisning om beskrivande texter. Titeln är ”Att locka till skrivning genom faktakunskap”. Inspiration till modellen har de fått av ”Grej of the day”, som har introducerats av läraren och författaren Micael Hermansson. Det handlar kortfattat om att lansera något som väcker intresse hos eleverna.

LÄS ÄVEN

Berättelsemetoden får elever att erövra nya begrepp

Lärarens skrivstrategi ökar elevernas motivation

Så får hon eleverna att förstå varför läsningen är viktig

Så får hon de yngsta att ta ansvar för sitt lärande

Lovskola på lågstadiet ger bra resultat

Så förenklas kritiska övergången till mellanstadiet